Sport

Olimpiai bajnokokat vett őrizetbe a rendőrség

karabatic (nikola karabatic)
karabatic (nikola karabatic)

A francia sport legnagyobb bundabotránya zajlik éppen a montpellier-i kézisek letartóztatásával. A világ egyik legjobb kézilabdázójának tartott, olimpiai, világ- és Európa-bajnok francia Nicola Karabatic, valamint testvére, Luca ügyvédje hétfőn elismerte, hogy a két játékos kötött fogadást egy mérkőzésre, ám tagadta, hogy manipulálták volna a végeredményt.

A más csapattagokkal együtt, bundázás gyanújával vasárnap őrizetbe vett montpellier-i kézilabdázók – köztük többen is olimpiai bajnokok – jogi képviselője hangsúlyozta: fogadtak, és ezzel megsértették a sportszerűség szabályait, de nem követtek el büntetőjogi szabálysértést.

“Ahhoz, hogy az igazságszolgáltatás beleszólhasson az egészbe, bundázás kellett volna, de mivel az nem volt, jogi téren itt nincs semmi” – fogalmazott az ügyvéd, Eric Dupond-Moretti.

Szerinte a bundázást az ügyésznek kell bebizonyítania, amit az ügyfelei a leghatározottabban tagadnak. A játékosok egyelőre hallgatnak. A Karabatic testvérek mellett 15 további személyt vett őrizetbe a rendőrség – a Bajnokok Ligájában is érdekelt Montpellier-ből összesen hét játékost – a Paris Saint-Germain otthonában rendezett vasárnapi bajnoki mérkőzés után. Kihallgatásuk azóta is tart.

“A sportetika szerint tilos a játékosoknak fogadni. Fogadtak, rosszul tették, meg kell magyarázniuk, de nem hagyták elmenni a meccset” – ezt a montpellier-i kapus, Mickael Robin védője, Jean-Yves Lienard nyilatkozta hétfőn. Elmondása szerint a szabályzat alapján emiatt a játékosok versenyengedélyét hat meccsre felfüggeszthetik, és 15 ezer eurós pénzbüntetésre ítélhetik őket. Rémy Lévy, a Montpellier elnöke azt mondta, hogy akár szerződést is bonthatnak azokkal a játékosokkal, akik fogadtak.

A rendőrség a 2008 óta minden évben bajnoki aranyérmes Montpellier május 12-én játszott, Cesson-Sévigné elleni meccsével összefüggésben vizsgálódik aktív és passzív korrupció, valamint a Francaise des jeux (FDJ), a Francia Szerencsejáték ellen elkövetett csalás gyanújával, mivel a találkozóra gyanús fogadásokat tettek, közel 80 ezer eurós értékben, amellyel a nyeremény mintegy 200 ezer euróra rúgott.

A mérkőzést nagy meglepetésre elveszítette az addigra a bajnoki címet már elnyerő Montpellier. Egy kézilabda-mérkőzésre átlagosan ötezer eurós összegben szoktak fogadást kötni.

Ha bebizonyosodik a bundázás, úgy a francia törvények szerint a sportkorrupció- és csalás büntette öt év szabadságvesztéssel és 75 ezer eurós pénzbírsággal sújtható.  A 17 őrizetbe vett személy között van egyébként két játékos élettársa és az FDJ munkatársai is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik