Sport

Csak a szétlövés döntött

A listavezető Villach hiába vezetett már három góllal, a SAPA Fehérvár AV 19 felállt a padlóról, és csupán büntetőkkel kapott ki az EBEL 8. fordulójában.

Kapcsolódó cikkek

Kilencven másodperc reklámszünet! – szólt a hangosan bemondó, és a játék tényleg megszakadt ennyi időre. Mindez történt a találkozó 9. percében, és nagy kérdés volt, vajon elégnek bizonyult-e ennyi idő arra, hogy Kevin Primeau rendezze a szó legszorosabb értelmében a sorokat egy nullás vendégvezetés mellett. Igen korán, egy védelmi hiba ugyanis elrontotta Bálizs Bence statisztikáját, mivel a fehérváriak közelről nézték, ahogy Derek Damon John Hughes passzával bekorcsolyázik a hazai kapu elé, és a keresztvas alá lő.

Kétségtelen, hogy nagyobb sebességre kapcsolt a Volán, de rendkívül pontatlanul játszottak a kék-fehérek, alig lőttek kapura – talán egyedül Frank Banhamet lehetett ebben az időszakban dicsérni, ő legalább próbálkozott. Védekezésben, pedig mindig akadtak lyukak a hazai falban, melyet rendre megtaláltak a vendégcsatárok.

Ahogy számítani lehetett rá, Derek Ryant nem fogadták barátsággal a fehérvári szurkolók. Természetesen a csapatot a nyár folyamán csúful elhagyó amerikai támadó tudta ezt a meccs előtt is, úgyhogy különösebb meglepetést nem keltett, hogy minden megmozdulását füttykoncert kísérte.

A második harmad elején, nem egészen öt perc elteltével „menetrendszerűen” jött az újabb villachi gól, méghozzá emberhátrányból. Még jóformán fel sem tudott állni a Fehérvár, amikor egy korongvesztés után lekontrázta ellenfelét a vendég együttes, és Marco Pewal a kipókhálózta a bal felső sarkot.

És ekkor még nem volt vége, hiszen az addig jól védő Bálizs nézte be Pewal, szinte az alapvonalról lőtt félmagas löketét. Szerencsére aránylag gyorsan jött Sofron István szemfüles, a kapu előteréből ütött találata. Sőt, alig négy perc múlva már a második fehérvári gólnak örülhettek a Fehérvári Ördögök hívei. Ladányi Balázs lövése a 35. percben még kipattant Thomas Hönackl mammutjáról, de Frank Banham jókor volt jó helyen, és kihasználta a lehetőséget. Visszajött a meccsbe a SAPA Fehérvár, nagy kérdés volt azonban, hogy a második szünet megtöri-e a csapat lendületét, vagy még nagyobb rössel tudják támadni a vendégek kapuját?

Hatalmas lendületet diktált a Volán már a harmad elejétől fogva, igaz a helyzetek sorra kimaradtak, de látszott, hogy benne van a gól a csapatban.  Egészen az 56. percig kellett erre várni, de akkor a mérkőzésen végig motiváltan játszó Banham csodagóllal egyenlített. A kanadai megkerülte a villachi kaput, majd a kétségbeesetten a korong irányába visszanyúló Hönackl mellett bekotorta a pakkot a jobb sarokba.

A rendes játékidőben több gól már nem született, jöhetett a hosszabbítás, melyben több lehetősége is volt a hazai gárdának, de végül itt is érintetlenek maradtak a hálók.

A szétlövésben, amelyet a Villach kezdett jobban – az első sorozatot Justin Taylor belőtte, Sofron kihagyta. Másodjára viszont Ladányi is túljárt Hönackl eszén, míg a kétgólos Pewal ezúttal nem járt szerencsével. Jött Banham, aki ellentmondást nem tűrően varrta be, igaz a közutálatnak örvendő Ryan is belőtte a magáét. A következő sorozatban Taylor megint beütötte, Mihály Árpád viszont kihagyta, így a két pont a vendégeké lett.

Jegyzőkönyv:

SAPA Fehérvár AV 19 – EC Villach SV 3–4 (0–1, 2–2, 1–0, 0–0, 0–1) – szétlövéssel

Székesfehérvár, 3126 néző

Vezette: Altersberger (osztrák), Trilar, Hribar (mindkettő szlovén), Dreier (osztrák)

SAPA Fehérvár AV 19: Bálizs – Horváth A., Tokaji, Sofron 1, Vas M. (1), Ladányi (2) – Pratt, Hetényi P., Banham 2, Johansson (2), Mihály – Durco, Pozsgai (1), Sikorcin, Metcalfe, Kovács Cs. – Hajós, Orbán, Benk, Bailey, Magosi

Vezetőedző: Kevin Primeau

ECVSV: Höneckl – Pretnar (1), Altmann, Pewal 2, Ryan (1), Pusa – Bacher, Wiedergut, Hartl, Peintner, Petrik – Hotham, Unterluggauer, Taylor 1, Damon 1, Hughes (1) –Steiner, Platzer, Göhringer, Nageler

Vezetőedző: Hannu Järvenpää

Kiállítások: 10 perc illetve 8 perc

Edzőszemmel:

– Az eredmény ugyan vereségnek számít, de a legfontosabb, hogy nulla három után fel tudtunk állni a padlóról, és a harmadik harmadban kimondottan jól játszottunk. Ha az első kettő harmad is így alakult volna, akkor nem kerül sor hosszabbításra. Értékelni kell azt, amit a csapat a harmadik játékrészben tett, úgy látom, lassacskán kikecmergünk a gödörből, nagyon keményen dolgoztunk, és frusztráló, hogy nem lett meg az eredménye. Ideges volt a csapat a mérkőzés elején, talán, ha jönnek az eredmények ez is megszűnik.  – Kevin Primeau a Fehérvár vezetőedzője

– A szezonban ez a legnagyobb győzelmünk eddig, elismerésem a hazai csapatnak, nagyon keményen küzdöttek, nagy nyomás alá helyeztek bennünket, és nagyon közel voltunk ahhoz, hogy elveszítsük a mérkőzést. Megérdemli a SAPA Fehérvár az egy pontot, ugyanakkor nagyon örülök a győzelemnek, ugyanakkor elégedett vagyok a csapatom játékával. Az új kapusunk jól mutatkozott be, és Derek Ryan teljesítménye is meggyőző volt számomra. A harmadik harmadban nem tudatosan álltunk vissza, és sejtettük, hogy a hazaiak folyamatosan a kapunk elé fognak szegezni. Igazából Frank Banham világklasszis játékos, ha nála van a korong, akkor bármi megtörténhet, így volt ez most is. Mindenesetre széles mosoly van az arcomon, mert nagyon fontos, és nehéz mérkőzésen sikerült nyernünk. – Hannu Järvenpää a Villach vezetőedzője

Ajánlott videó

Olvasói sztorik