Karch Kiraly (karch kiraly, )
Sport

Világméretű összefogás a magyar röplabdáért

A nehéz anyagi helyzetben lévő magyar röplabdasport mellé áll Karch Kiraly, az amerikaiak legendás, magyar gyökerű játékosa, aki a tervek szerint Budapestre is ellátogat.

Tóth Tamás, a Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) elnöke a Nemzetközi Röplabda Szövetség (FIVB) kongresszusán, melyet a múlt hétvégén a kaliforniai Anaheimben tartottak, az amerikai szövetség elnökének, Doug Beal közbenjárásának köszönhetően egyeztetett az 51 éves Karch Kirallyal, aki a sportág történetében egyedüliként teremben és strandröplabdában is olimpiai bajnoki címet nyert. Jelenleg az amerikai női válogatott szövetségi kapitánya.

„Abban maradtunk, hogy levélben ő is személyesen kéri a magyar röplabda felzárkóztatását a döntéshozóktól – mondta Tóth Tamás. – Karch nemcsak Kaliforniából kampányol majd, hanem, ha minden jól megy, Magyarországra is eljön. Doug Beal ugyanis felajánlotta, hogy valamikor november tájékán elutaztatja Európába, programjából egy napot pedig a magyar szövetség meghívására kifejezetten nálunk tölt.”

Tóth Tamás még kedden, az M1 Ma Reggel című műsorában beszélt arról, hogy az MRSZ egyedi állami támogatásban bízik, mivel a sportág nem került be a társaságiadó-kedvezményekre, az úgynevezett TAO-pénzekre számító látványsportágak sorába, és csak a harmadik csoportba kapott besorolást a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportágfejlesztési koncepciójában.

Tóth elmondta, hogy a kongresszuson – amelynek legfontosabb eleme az elnökválasztás volt, és a brazil Ary Graca 103-86-ra legyőzte amerikai ellenfelét, Doug Bealt – tájékozódott a környékbeli országok állami támogatottságát illetően.

„Sejtettem is, hogy hátul kullogunk, de azért azon megdöbbentem, hogy az európai átlag a 80-100-szorosa a miénknek. Míg mi körülbelül 20 ezer eurót kapunk egy évre, máshol ez jellemzően 1,5-2 millió euró között mozog” – tette hozzá.

Az MRSZ elnöke elmondta, hogy tárgyalt az új FIVB-elnök Ary Gracával, és André Meyerrel, az Európai Röplabda Szövetség elnökével is. Mindketten ígéretet tettek arra, hogy személyesen írnak levelet a miniszterelnöknek, a MOB elnökének és a sportért felelős döntéshozóknak, melyben kifejtik, hogy nehezményezik a sportág negatív megkülönböztetését, és azonnali orvoslást kérnek a helyzetre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik