Sport

Olimpiai bajnok kajakozónk Amerikában versenyez

Fazeka-Zur Krisztina (fazekas-zur krisztina, szörfön evezés)
Fazeka-Zur Krisztina (fazekas-zur krisztina, szörfön evezés)

Fazekas-Zur Krisztina szombaton a kaliforniai Dana Pointban "stand-up-paddle boarding" versenyen áll rajthoz. Aki nem tudná mi ez az emlékezzen a Baywatchra: erős srácok és csajok szörfön állva eveznek a hullámzó tengeren! 25 ezer dollárért teszik mindezt.

A kajakosoknál zajlik az élet. Ki így, ki úgy hallat magáról. A sportág egy hete hangos az országot elhagyó, vagy éppen állampolgárságot váltó versenyzőktől. Benedek Dalma biztosan, Janics Natasa várhatóan Szerbiában folytatja és ülhetnek össze közös, világbajnoki címre is esélyes hajóbaSarudi Alíz Cipruson folytatja, míg Paksy Tímea Ausztria és az osztrák állampolgárság felé kacsingat.

Most újabb olimpiai bajnok versenyzőről érkezett hír. A 32 éves, Londonban K-4 500 méteren olimpiai bajnoki címet szerző egység tagja, Fazekas-Zur Krisztina hazautazott Amerikába. Ő nem gondolkodik országváltáson, ő már megtette 2010-ben, amikor összeházasodott Rami Zur amerikai kajakozóval. Krisztina az Egyesült Államokban telepedett le jelenleg is Kaliforniában él, edzéseit férje irányítja.

A bajnoknő az olimpia után amúgy kikapcsolódásként egyik kedvenc vizisportjának szenteli idejét, immár másodjára áll rajthoz a kaliforniai Dana Pointban megrendezendő stand-up-paddle boarding (SUP) versenyen szeptember 29-én, szombaton. A népszerű Doheny State Beach ötödször ad otthont a szörfön állva evezők különleges viadalának, a 25 ezer dolláros összdíjazású „Battle of Paddle”-nek, melyre idén legalább ezer, különböző korosztályú és szintű evezőst várnak a világ minden tájáról. Fazekas-Zur Krisztinának jó esélye van, hogy idén kiváló helyezést érjen el.

Ennek a sportnak a fele sem tréfa, a deszkán már állva maradni is nagy dolog

„Tavaly az Elite versenyen indultam, ez egy 7 kilométeres táv, ahol bejutottam a döntőbe és végül a kilencedik helyen értem célba. Idén újra indulok ezen a megmérettetésen, de a hosszú távú számot is teljesíteni szeretném, ami 15 és fél kilométer” – mesélte Fazekas-Zur Krisztina. „A célom, hogy az első hat között végezzek, azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy ebben a sportágban nagyon sok minden függ a körülményektől. Ha nincsenek túl nagy hullámok, akkor jobbak az esélyeim. Folyamatosan gyakorolom a szörfözést és egyre jobban megy, az evezéssel természetesen nincs gond” – összegzett az olimpiai bajnok versenyző.

Fazekas-Zur Krisztina hol amerikai, hol magyar

A többszörös világ-, Európa- bajnok Fazekas-Zur Krisztina 1980. augusztus 1-én született Budapesten. Pályafutását 10 évesen kezdte Angyalföldön, a BSE színeiben. 2010-ben összeházasodott Rami Zur amerikai kajakozóval és az Egyesült Államokban telepedett le. Krisztina jelenleg is Kaliforniában él, edzéseit férje irányítja. 2011-ben már amerikai színekben tűnt fel a szegedi vb-n, ahol második lett K1 1000 méteren.

Mivel honosítása az olimpiáig nem jött volna létre, így ő csak magyar színekben tudott indulni. 2012-ben a győri Graboplasthoz igazolt és megkezdte felkészülését az ötkarikás játékokra. A válogatókon 500 egyesben megelőzte Kovács Katalint és Janics Natasát, végül Kozák Danutával szemben alulmaradt, viszont a négyesbe bekerült.

Paksy Tímeát szorította ki a csapatból, ami nyag botrányt kavart a sportágban. A női kajak négyes olimpiai győzelme minden estre Storcz Botond szövetségi kapitány döntését igazolta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik