Sport

Először nyert az Alba Fehérvár

Felkészülési mérkőzésen a fehérvári kosarasok legyőzték a Komárno csapatát.

Matus Gábor a régi bútordarabok közé tartozik az Alba Fehérvár együttesénél, de még ő sem emlékszik olyan szezonkezdetre, mint a mostani. A csapat magyar magja aránylag korán kialakult, ám légiós fronton akkora mozgás tapasztalható, mint még az ezt megelőző években soha. Josiah Turnerre lassan már nem emlékszünk, Cor-J Coxról is már múlt időben beszélünk, hiszen az előbb említett játékosok vagy játéktudásbeli, vagy magatartási problémákkal küszködtek, és így természetesen nem illettek bele a szakmai stáb elképzeléseibe. A múlt héten jó ajánlólevéllel érkező 23 esztendős Brandon Wood, gyors, atletikus játékos, aki a kezdő ötös tagja volt egyetemi csapatában, Michiganben. Ő egyes, és kettes poszton esetleg megoldás lehet, de újabb próbázó érkezett szerdán – elsősorban Cox helyére – a szintén amerikai Roland Moore. Ő megoldhatja az irányító posztot, de még akkor még nem beszéltünk a másik kardinális kérdésről, ez, pedig a center poszt. Keller Ákos csupán most kezdett el edzeni térdműtétje óta, még csak gyakorol, de nincs bevethető állapotban.

Bár ebben az időszakban bizonyos fokig mellékesek az edzőmeccsek végeredményei, de azt látnunk kell, hogy az Alba az összes eddigi meccsét elvesztette, és nem igazán önbizalom növelő egy alakuló csapatnak. Dzunics Braniszlav vezetőedző önkritikusan jegyzete meg: „Eddig nem szerepelt megfelelően a csapat a felkészülési mérkőzéseken. Tetszik, nem tetszik: ezt ki kell mondani. Sajnos olyan fiatal irányítókkal próbálkoztunk, akikkel nem találtuk meg a számításainkat. Keller Ákos, az első számú centerünk, eddig sérüléssel bajlódott. Azt sem tudom, hogy most milyen állapotban van. Alig két hét van a bajnoki rajtig és Ákos eddig nem edzett velünk, így vérmes reményeket vele kapcsolatban nem táplálhatok. Még az is lehet, hogy újra meg kell majd műteni. Nem vagyunk könnyű helyzetben, mert játékos híján játékot sem tudok építeni. Gyakorolunk, készülünk, most van két légiósunk, meglátjuk, ők mire képesek. Alkalmazkodunk a körülményekhez, de már így is nagyon el vagyunk késve.”

Az MBK Rieker Komarno együttese évről-évre visszatérő vendég Fehérváron a felkészülés során, ráadásul a következő héten, kedden ismét megmérkőznek majd a bajnoki rajt előtt az Albával.

Meglehetősen hektikus első negyedet játszottak a csapatok, jóformán nulla védekezéssel, ám támadásban a Fehérvártól már láttunk egy-két szép akciót. A játékrész végére vezetett a hazai gárda, és így volt ez a folytatásban is. Olyannyira elkapták a fonalat, hogy a legnagyobb meglepetésre 16 pontos vezetéssel zárták az első félidőt. A szünet után ugyan ez a lendület némiképp alábbhagyott, de annyi tartalék még volt a záró tíz percre, hogy a végjátékban elvesztegetett pontok ellenére is megnyerjék a találkozót.

Jegyzőkönyv:

Alba Fehérvár – MBK Rieker Komárno (szlovák) 86-77 (24-22, 28-14, 15-16, 19-25)

Székesfehérvár, 400 néző

Vezette: Makovszky, Szőcs, Pécsi

Alba: Supola 4, Wood 19/6, Hollis 20/3, Juhos 7/3, Szabó Zs. 17/6 Cs: Fekete 6, Bódi 9/3, Medve 4/3, Moore

Vezetőedző: Dzunics Braniszlav

Komarno: Lowe 21, Bilik 16/12, Kratochvil 8, Dubovszky 2, Thomson 17 Cs: Robinson 6, Binovszky, Sztojanov 5/3, Soska 2

Vezetőedző: Frántisek Rón

Az eredmény alakulása: 3. p.: 6-8, 7. p.: 15-17, 13. p.: 30-24, 17. p.: 40-30, 24. p.: 53-39, 28. p:63-50, 33. p.: 70-57, 38. p.: 79-69.

Edzőszemmel:

– Voltak bíztató jelek, de nehéz szervezetten játszani úgy, hogy minden nap másképpen kell felállni. Ma center nélkül játszottunk, egy négyes, volt ezen a poszton. Mindig improvizálunk, ez így nem az igazi. Az alagút végét akkor fogom látni, ha teljes lesz a keret. Szorít az idő minden szempontból, a munka, az igazolások terén is. Alakulgatunk, de ennél csak jobb lehet… – Dzunics Braniszlav az Alba Fehérvár vezetőedzője

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik