Sport

99 éves az olimpiai bajnok Tarics Sándor

tarics sándor (tarics sándor)
tarics sándor (tarics sándor)

99 éves a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka, az 1936-ban a vízilabda-válogatottal aranyérmes Tarics Sándor.

99 esztendős a magyar, egyszersmind az egyetemes sport legidősebb olimpiai bajnoka, a vízilabda-válogatottal a berlini nyári játékokon győztes, hat évtizede az Egyesült Államokban letelepedett, San Franciscóban élő nemzetközi hírű építészmérnök, Tarics Sándor.

A mind szellemileg, mind fizikailag kitűnő állapotnak örvendő sportember augusztusban másfél hetet Budapesten töltött, ahová a londoni olimpiáról érkezett.

A nyári ötkarikás játékokon a Sport24 helyszíni tudósítója is találkozott Tarics Sándorral, akiről kiderült, hogy nemcsak egészségét, de humorát és emberségét is megőrizte.

Az olimpia után Tarics hazalátogatott, többek között azért, hogy találkozzon a Műegyetem rektorával. Annak a tanintézménynek a vezetőjével, amelyben 1936-ban fejezte be egyetemi tanulmányait mérnökként, ily módon már tavaly jogosultságot szerezvén a 75 éve végzetteket megillető diplomára.

Tarics Sándor 1949-ben vándorolt ki Amerikába, ahol földrengésbiztos épületek tervezésével, feltalálóként jutott el a világhírig. Szabadalma nyomán több ezer, a természeti csapásnak ellenálló toronyház épült a világon. Az építészmérnök még a 70-es években fejlesztette ki azt a szerkezetet, amely elnyeli a rengések erejét, így a magas épületek, a felhőkarcolók, de a hidak sem dőlnek össze.


Tarics Sándor és felesége, Erzsike
(Fotó: Dobos Sándor)

1936 vízilabdázó olimpiai bajnoka a jelen legjobbjait is jól ismeri, hiszen korábbi ittjártakor fel-felbukkant a válogatott edzésein, tavaly azt mondta: egyik nagy álma az, hogy ott lehessen a londoni olimpián, a színhelyen szoríthasson Kásás Tamáséknak, akik három olimpiai győzelem után végül ötödikek lettek, és több játékos válogattbeli visszavonulása után a sikerkovács szövetségi kapitány, Kemény Dénes bejelentette, hogy ő is leköszön.

Az anyanyelvét tökéletesen használó Tarics 98. születésnapjára – a magyar sport amerikai hírnevének öregbítéséért, sportpályafutása, életútja elismeréseként – megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét. A kitüntetést a Los Angeles-i magyar főkonzul nyújtotta át San Franciscó-i házában az idős bajnoknak, aki az indoklás szerint évtizedek óta példát mutat a hazájuktól távol élő magyaroknak identitásuk megtartása fontosságából.

“Nehéz az anyanyelvet megőrizni, nincs kivel gyakorolni, még jó, hogy nekem itt van a székely feleségem, akivel jókat lehet veszekedni magyarul” – mondta nevetve az egykori center Londonban.

Videó: Nyilatkozat és tréfálkozás Londonban, még 98 évesen

Tarics Sándor – névjegy

Született: Budapest, 1913. szeptember 23.

Lakhely: San Francisco, Egyesült Államok

Klubjai: Óbudai Torna Egylet (1927-31), MAC (1931-45)

Jelentősebb sporteredményei: olimpiai bajnok (1936, Berlin), háromszoros főiskolai világbajnok (1933, 1935, 1937)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik