Sport

Porig alázták az olimpia magyar sikeredzőjét

Még csak kitüntetésre sem jelölték Széles Sándort, az olimpiai bajnok Gyurta Dániel és Risztov Éva edzőjét, aki üres kézzel távozott kedden a Parlamentből.

Kínos baki (vagy ha nem az, akkor felháborító dolog) történt az olimpiai és paralimpiai érmesek keddi, parlamenti fogadásán, ahol sportolók és edzők, sportvezetők kitüntetéseket vehettek át – egy kivétellel.

A londoni olimpia két magyar úszóbajnoka, a 200 mellen aranyérmes Gyurta Dániel és a nyíltvízi úszók között 10 kilométeren győztes Risztov Éva “különutas” sikeredzője, Széles Sándor saját és sokak megdöbbenésére nem kapott semmilyen állami elismerést.

Széles Sándor a londoni magyar aranytermés egynegyedében kulcsszerepet vállalt, azonban míg a többi aranyérmest segítő tréner megkapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét, addig őt nem szólították az állami méltóságok elé. Így a keddi, minisztériumi ceremónia után a Parlamentből üres kézzel távozott a sikeres úszóedző.

A blikk.hu megszólaltatta Széles Sándort, aki csalódottan kutatta az okokat: “Én a második, a parlamenti ünnepségre kaptam meghívót, s őszintén szólva kicsit meglepődtem, hogy nem szólítottak a jutalmazottak közé. Csak arra tudok gondolni, hogy valamilyen adminisztrációs hiba történt. Vagy még az lehet, hogy nem voltam elég eredményes, bár Daninak az aranyérmén kívül volt egy egyéni negyedik és egy váltóbeli ötödik helyezése is”.


Széles Sándor az uszodában van elemében: itt Gyurta Gergellyel és Gyurta Dániellel
(Fotó: MTI)

Ahogyan a londoni olimpia alatt a Sport24 Széles Sándorról megjelent cikkében is olvasható, a nagyszerű szakember magának való különc, és nem igazán élvezi a szakma feltétlen szimpátiáját, elismerését. Az athéni olimpia után a gödörben lévő Gyurta Dánielt is megpróbálták tőle elcsábítani, és késtek a világversenyek után neki járó eredményességi jutalommal is.

A kitüntetésekre a szakszövetségek tettek javaslatot. A blikk információi szerint azonban a Magyar Úszó Szövetség listáján nem volt rajta a Londonban tanítványai révén két aranyérmet “szerző” Széles.

A blikk.hu érdeklődésére Gyárfás Tamás elnök, aki a hétfői, minisztériumi ünnepségen szintén furcsa helyzetbe keveredett csak annyit mondott, hogy jutalmazottként érintett volt, ezért nem is avatták be az előterjesztésbe, Szabó Tünde főtitkár pedig nem kívánt nyilatkozni.

A kitüntetésen jelen lévő, de a dicséretből kimaradt Széles Sándort a keddi, számára fájdalmas és megalázó parlamenti ceremónia másnapján Kiss László szövetségi kapitány hívta fel, aki szerint adminisztrációs hiba történt.

„Azt ígérte, hogy egy következő állami ünnepségen, várhatóan a jövő év márciusában, megkapom én is az erkölcsi elismerést” – mondta Széles Sándor.

A Magyar Úszó Szövetség honlapja a parlamenti ünnepségről szóló tudósításában és azóta sem tett fel információt a hibáról, illetve nem követték meg Széles Sándort.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik