Sport

Paralimpiai díjazás: Kevés? Sok?

sors tamás (sors tamás, )
sors tamás (sors tamás, )

Az olimpiai bajnokok 35 milliós prémiumánál jóval kevesebbet, 23 milliót javasoltak a vezető sportszervezetek a paralimpiai aranyérmeseknek.

A kormány alighanem megszavazza a paralimpiai jutalmakat, így már előre lehet azon morfondírozni, hogy jó vagy rossz az, hogy a paralimpiai bajnokok 11 millióval kevesebbet kapnak az olimpiai győzteseknél.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) együtt nyújtotta be premizálási javaslatát a kormánynak, ez pedig már önmagában feltételezi, hogy ha nem is egyforma mértékű az épe sportolók jutalmazásával, de mindkét szervezet számára vállalható az elosztás. (Ön is szavazhat, a cikk mellett jobb oldalon!)

Ezt támasztják alá a Magyar Paralimpiai Bizottság két vezetőjének külön tett, de egybehangzó nyilatkozatai. Gömöri Zsolt elnök és Deutsch Tamás alelnök (egyben MOB-alelnök) is egyetértett a jutalom összegében, ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy megmagyarázhatatlan mértékben aránytalannak tartják az olimpiai ciklusok közötti felkészülési támogatás elosztását épek és fogyatékosok között, így a jövőben mindenképpen ennek orvoslását javasolják.

Ennek pedig a felkészülést segítő pénzek megmagyarázhatatlan mértékű aránytalansága az oka.

A jutalmazás megfelelő, a támogatás elfogadhatatlan

Deutsch Tamás, a MPB és a MOB alelnöke a TV2 Mokka című műsorában nyilatkozva vállalhatónak tartja a londoni győzteseknek szánt 23 millió forintot, ennek alátámasztására a múltbeli támogatási adatokat idézte.

” A 70′-es években még tárgynyereményt kaptak a paralimpikonok, innen kell nézni a folyamatot. A 90′-es években a legmagasabban díjazott olimpikonok prémiumának 10 százalékát érte el a paralimpiai jutalom.

A 2000-es olimpia után újra változott az arány, akkortól az olimpiai díjazás 50 százalékát kapták az olimpikonok, és ez volt érvényes máig.

2008 kivételes eset volt, vélhatően a Pekingi gyengébb szerepléstől és némi politikai szándéktól vezérelve az akkori kormány kormány úgy határozott, hogy az épekkel megegyező jutalomban részesülnek a paralimpikonok” – mondta Deutsch, aki egyetért a MPB elnökével, Gömöri Zsolttal abban, hogy megfelelő a mostani jutalmazási rendszer, ami 15 százalékkal nőtt a pekingi 20 milliós prémiumhoz képest.

“Én vele egyetemben sokkal inkább arra koncentrálnék, hogy a paralimpikonok és az ép sportolók felkészülési támogatásában meglévő óriási szakadékot csökkentsük, azaz többet fordítsunk a következő négyéves ciklusban sportolóink felkészülésére. Mert ott viszont óriási, megmagyarázhatatlan egyenlőtlenség van” – mutatott rá a támogatási rendszer gyenge pontjára Deutsch.

A politikus felhívta rá a figyelmet, hogy a jelenlegi elosztási rend alapján az állami támogatásból a Gerevich-ösztöndíjon keresztül 1,1 milliárd forint áramlik az olimpiai és paralimpiai mozgalomba, ennek azonban csak kis töredéke, 27 milliót kapnak a parasportolók és segítőik.

Videó: Deutsch Tamás a paralimpiai díjazásról

Ajánlott videó

Olvasói sztorik