Sport

Játékossztrájk fenyegeti az NHL-t

Elképzelhető, hogy a lezáratlan bérvita miatt mégsem október 11-én rajtol az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) új idénye.

A klubtulajdonosok és a játékos-szakszervezet szerdai, két és fél órás egyeztetésén nem kerültek közelebb az álláspontok, és ha szombatig nem születik megegyezés, akkor a tulajdonosok kizárhatják a hokisokat (lockout). Ez esetben a jégkorongozók még edzésre sem használhatják a klubok létesítményeit.

Egyelőre még az újabb tárgyalási időpontot sem tűzték ki a felek, hogy megvitassák az új kollektív szerződést (CBA). A jelenlegi CBA szeptember 15-én jár le, vagyis szombaton életbe léphet a sztrájk. A legfőbb vita természetesen a klubok és a játékosok közti pénzmegosztás, hiszen a mögöttünk hagyott szezonban a hokisok az összbevétel 57 százalékát vihették haza.

Az utóbbi 18 évben már a harmadik lockout következhet be az NHL-ben, amelyben az (elvileg) 82 meccses alapszakasz 2013. április 13-án zárul le, és három nappal később kezdődik a rájátszás.

Az elmúlt holtszezonban az amerikaifutball- (NFL) és a kosárlabdaliga (NBA) is lockoutot tartott a nem időben rendezett szerződés miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik