Sport

A Team USA edzője lett az 56-os menekült világhírű fia

karch kiraly (karch kiraly)
karch kiraly (karch kiraly)

A háromszoros olimpiai bajnok, minden idők legjobb röplabdázója, Karch Kiraly lett az olimpiai ezüstérmes amerikai női válogatott szövetségi kapitánya.

Az USA női röpisei a röplabda másik nagyhatalmától, Brazíliától kaptak ki a londoni olimpia döntőjében.

Az ötkarikás játékok után az ausztrál szövetségi kapitány, Hugh McCutcheon távozása után helyére egy igazi legenda, az 51 éves Karch Kiraly került.

A “hivatalos” nevén Charles Frederick Kiraly magyar származású szakember játékosként példátlan sikereket ért el. Teremröpiben olimpiai bajnok lett az 1984-es és 1988-as olimpián, majd átnyergelt a strandröplabdára, hiszen gyermekkorában a strandon barátkozott össze a sportággal.

Az USA-ban a Strand Királyaként becézett játékos az 1996-os atlantai játékokon strandröplabdában is olimpiai bajnok lett. 1986-ban a Nemzetközi Röplabda Szövetség (FIVB) őt kiálltotta ki minden idők legjobb játékosának.


Karch Kiraly hárít az 1996-os olimpián (Fotó: AFP)

Az amerikai válogatott játékosai el voltak ragadtatva Kiraly kinevezésétől, képzettsége, tapasztalata (még a 2000-es évek elején is aktív játékos volt) és közvetlen modora miatt, illetve nem kevésbé célkitűzéseinek köszönhetően. Karch Kiraly ismeri a csapatot, hiszen ott volt Londonban McCutcheon segítőjeként.

Karch Király, ahogy játékosként, szövetségi kapitányként is a csúcsra tör, el akarja érni a Triple Crown-t, azaz az amerikai hölgyekkel megnyeretné az olimpiát, a világbajnokságot és a Világkupát is.


Karch Kiraly a londoni olimpián (Fotó: teamusa.org)

Király fia Kiraly, minden idők legjobb röpise

Király László budapesti orvos és magyar válogatott röplabdázó 1956-ban vándorolt ki az Egyesült Államokba. Eleinte a Michigan állambeli Jacksonban élt és ott született 1960. november 3-án fia, Károly.

A család Kaliforniába költözött, Karch apja felügyelete alatt kezdet röplabdázni, és az ottani strandokon hallatlanul népszerű játékban gyorsan felhívta magára a figyelmet. Hírnevet az UCLA egyetemen szerzett, amellyel a 80-as évek elején háromszoros bajnok lett, kétszer ő lett a szezon MVP-je.

Helyet kapott az 1984-es Los Angeles-i olimpián az USA csapatában, hogy ő lett az aranyérmes gárda legjobbja. Ezt megismételte 1988-ban, közben biokémikusi oklevelet szerzett, és világbajnoki címig vitte.

Rövid olaszországi profiskodás után Karch visszatért a kezdetekhez, a stranröplabdához, amelyben 1996-ban Atlantában lett olimpiai bajnok Ken Steffesszel. Strandröpiben Karch csúcsnak számító 144 tornát nyert meg 12 különböző partnerrel, 76-szor Steffes volt az aranyat érő bajtárs.

Strandröplabdában szinte minden rekordot megdöntött, többekközött ő az első és mindmáig egyetlen játékos, aki csak tornadíjakból több mint három millió dollárt keresett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik