Sport

Kizárták Sors Tamást 200 vegyesen

sors tamás (sors tamás, )
sors tamás (sors tamás, )

Tóth Tamás a 7. legjobb idővel jutott a döntőbe a 200 méteres vegyesúszásban, legjobbunkat viszont diszkvalifikálták a londoni paralimpia csütörtöki versenynapján.

Sors Tamás futamában második lett, eredménye alapján ő is döntős lenne Tóth-hoz hasonlóan, de kizárták. A harmadik magyar induló, Meilinger Csaba a 9. időt érte el, 24 századmásodperccel maradt le a fináléról.

„Nem tudom, miért döntöttek így” – mondta az előfutam után Sors Tamás. “Meg kell néznünk a videót, utána döntik el a vezetők, hogy óvunk-e. Egyetlen okuk lehetett szerintem, hogy a mell után egy kézzel nyúltam be, de ez szabályos. Amíg nem láttam az úszásom felvételét, addig többet nem tudok mondani.”

„Nagyon fáradt vagyok, ezért örülök a döntőbe jutásnak” – jelentette ki Tóth Tamás a paralimpiai bizottság honlapjának.

“Nagyon fel voltam dobva a tegnapi második helyem után, csak éjjel fél 2-kor sikerült elaludnom. Tamás előttem úszott, láttam a táblán, hogy kizárták, de nem volt szabad ezzel foglalkoznom, a saját futamomra kellett koncentrálnom. A mostani időmnél három másodperccel tudok gyorsabban úszni, szeretnék az egyéni csúcsom közelébe kerülni, meglátjuk, mire lesz ez elég.”

Vereczkei Zsolt ott van a döntőben

Vereczkei Zsolt a harmadik legjobb idővel bejutott a délelőtti előfutamból az 50 méteres hátúszás esti döntőjébe. Úszónk a 2004-es athéni és a 2008-as pekingi paralimpián is bronzérmes volt ebben a számban.

„Nagyon elégedett vagyok a teljesítményemmel, remekül sikerült a délelőtti futamom, a helyezésem és az eredményem is kiváló – értékelte boldogan teljesítményét Vereczkei Zsolt.

“Egy másodperccel megvertem a negyedik helyezettet, bizakodó vagyok az esti finálé előtt. Az éremszerzés a célom.”

Vereczkei Zsolt 1992-ben Barcelonában és 1996-ban Atlantában paralimpiai aranyérmet 50 m háton.

A magyar úszóválogatott vezetése a felvételek megtekintése után úgy döntött, hogy nem nyújt be óvást Sors Tamás kizárása ellen.

„A felvételek megtekintése után úgy döntöttünk, nem nyújtunk be óvást, mert nincs esély annak megváltoztatására” – tájékoztatta az Magyar Paralimpiai Bizottság hivatalos honlapját Sós Csaba szövetségi kapitány. “Jogos döntés született, amit el kell fogadnunk.”

S, hogy mi az indok? “A mell fordulójánál Tamásnak két kézzel kellett volna a fal felé nyúlnia, és ha nem is érinti meg mindkettővel, egy irányba kell lenniük a kezeknek, nála azonban ez sajnos nem így történt. Nem óvunk, mert a kizárás a szabályok szerint sajnos jogos” – mondta Sós Csaba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik