Sport

Aranyérmes lett az egykori Forma-1-es a paralimpián

alex zanardi (alex zanardi)
alex zanardi (alex zanardi)

A 2001-es Forma-1-es balesete után megváltozott az élete Alex Zanardinak, most a londoni paralimpián a kézihajtású kerékpárosok között első tudott lenni.

Az olasz versenyző, Alexander Zanardi élete 2001 szemptemberében változott meg. A ma már 45 éves pilóta a ChampCar sorozat lausitzringi nagydíján szenvedett balesetet.

Azonnal mentőhelikopter érkezett helyszínre, de mire stabilizálták állapotát, vérénk 2/3-át elveszítette.

Térdtől lefelé mindkét lábát amputálták, de nem adta fel és 2003-ban, 18 hónappal később visszatért az Eurospeedway nevű versenysorozatba pilótaként. Első versenyén ötödik lett. 2006-ban egy Sauber-BMW-be is beleült, egy tesztkör erejéig.

2007-ben döntött úgy, hogy a kézihajtású triciklik versenyében rajthoz áll a New York Maratonon: negyedik lett, és azóta folyamatosan ebben a sportágban gyakorol. Sikeresen: szerdán megnyerte a paralimpiát.

“Ez életem egyik legnagyszerűbb pillanata, amit nehéz szavakba önteni. Amikor 20 éves vagy, vágysz arra, hogy érmeket, trófeákat nyerj, 40 évesen pedig arra gondolsz, mit kezdj magaddal a mindennapokban” – így Zanardi, aki miután megnyerte versenyét, leült a pályára és felemelte a magasba kerékpárját.

Az egykori Benetton és Williams-pilóta 24,50,22 perc alatt tette meg a 16 kilométeres távot, 27 másodperccel gyorsabban, mint a német Norbert Mossandl. A címvédő amerikai Oscar Sanchez a harmadik lett.

“Nagyon szerencsés vagyok, hogy annak idején a Forma-1-ben szerepelhettem, akkor ezt nem is értékeltem eléggé. Nagyszerű, hogy részese lehettem, és annak is, hogy 45 évesen most itt lehetek, mázlista vagyok” – mondta a győzelem után Alex Zanardi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik