Sport

Veszprém vagy Szeged, ez itt a kérdés

kézilabda (kézilabda, vágott, )
kézilabda (kézilabda, vágott, )

Elkezdődik a férfi kézilabda-bajnokság 2012–2013-as szezonja. Mint a korábbi években mindig, ezúttal is kétszereplős lesz a liga.

Legalábbis nagyon meg lennénk lepve, ha jövő májusban arról írnánk, hogy a döntőben nincs ott az MKB Veszprém vagy a Pick Szeged csapata. Maximum az együttesek neve lehet kérdéses, hiszen a szponzorok jönnek-mennek, meglepetést okozhatnak.

Spanyolos lesz ez a szezon, ugyanis a bajnok Veszprém teljesen új útra lépett. A szövetség korábban úgy döntött, a férfi és a női kapitány is kizárólag a nemzeti csapattal foglalkozhat, így ahogy Karl-Erik Böhn elhagyta a Győr együttesét, úgy Mocsai Lajos is távozott a veszprémiektől.

Spanyol utód érkezett Carlos Ortega személyében, és vele együtt jöttek további ibériaiak, de ők már a pályán bizonyíthatnak: Christian Ugalde és Chema Rodriguez. A chilei Marco Oneto és az iráni Iman Jamali igazi unikum a mezőnyben, az előbbi már most kész játékos, az utóbbi viszont hatalmas tehetség.

Egy ász ment, Vujin, egy maradt, Császár (Fotó: MTI)

Egyvalakiről még nem esett szó: az átigazolási szezon legnagyobb egyéniségéről (és itt mindenki eldöntheti, hogy pozitív vagy negatív értelemben): Nagy Lászlóról. A Barcelonában 12 évet lenyomó játékos annak idején azt mondta, csak a Barcában vagy a Szegedben tudja elképzelni a játékot, ehhez képest a veszprémiekhez ment. Nagy kérdés, milyen hangulatban játsszák majd a mérkőzéseket az MKB Arénéban.

Már csak azért is, mert két nagy kedvenc távozott: Marko Vujin (Kiel) és Ilyés Ferenc (Wisla Plock). A magyar válogatott Liszkai Szilveszter is eligazolt, csakúgy, mint Tomas Urban (Tatabánya) és David Korazilja.

Most is az lesz a kérdés, hogy a Veszprémet el tudja-e kapni a Pick Szeged, hiszen a csongrádiaknak van egyedül olyan kerete, amely ezt lehetővé teheti. Skaliczki László csapata is elvesztett egy közönségkedvencet: Lékai Mátét elvitte a szlovén Celje, míg a szélső Törő Szabolcs, aki sérülésekkel küzdött szegedi karrierje során, Tatabányára igazolt.

A légiós Beocanin, valamint a kőkemény Bajorhegyi sem a Szeged játékosa már, érkezett viszont egy világsztár.

Larholm igazi klasszisa lehet a bajnokságnak (Fotó: MTI)

A svéd Jonas Larholmot nyugodtan mondhatjuk annak, elvégre a svéd válogatitt legutóbbi sikereinek, például az olimpiai ezüstnek is részese volt a játékos, akiről még Londonban az egyik svéd kolléga csak annyit mondott: szereti az életet. A bohém átlövő mellett érkezett a Pickhez Marinko Kekezovic, aki korábban a Fradiban, Tatabányán és Orosházán játszott, valamint a horvát válogatott Alen Blazevic Spanyolországból.

A dobogóért minimum hárman bejelentkezhetnek: a már tavaly a Szegedre is veszélyes Csurgó, a Tatabánya és a tavalyi 3. helyezett Balatonfüred lehet érmes a szezon végén. Csurgón nem viccelnek, leigazolták Grebenár Gábort a spanyol Aragón együttesétől, ennek pedig nagyon örül Mocsai Lajos, aki Londonban azt mondta kérdésünkre, ő bizony idővel alapembere lehet a magyar válogatottnak is, és örvendetes, hogy a hazai bajnokságban szem előtt lehet.

A horvát Nikola Kedzo és a lengyel Piotr Wyszomirszki légiósként sokat tehet azért, hogy a Csurgó ott legyen a végelszámolásnál, így a Sport24 most úgy tippel, övék lehet a bronz a szezon végén.

A rájátszás menetrendje változott

Új rendszerben bonyolítják le a férfi kézilabda NB I. 2012–13-as szezonjának rájátszását: a korábbitól eltérően csak az alapszakasz első két helyezettje jut automatikusan az elődöntőbe.

Az alapszakasz harmadik helyezettje a hatodik, negyedikje pedig az ötödik ellen lép pályára, két nyert mérkőzésig tartó párharcban az elődöntőbe jutásért.

Az utóbbi összecsapás továbbjutója találkozik majd a legjobb négy között az alapszakasz győztesével, a másik párharc jobbik csapata pedig az alapszakasz másodikjával. Az elődöntő, a bronzmérkőzés és a helyosztók két nyert összecsapásig tartanak.

A középmezőnyben bármi megtörténhet, hiszen egyik csapatnak sem erős a kerete, nehezen lehet elképzelni, hogy ne lenne idén sorozatos körbeverés a Ferencváros-PLER, az Orosháza, a Gyöngyös, a Pécs, a Kecskemét, valamint a két újonc, a Cegléd és a Vác között.

Róluk érdemes egy kicsit megemlékezni, hiszen a váci férfi kézilabdát egy ideig Laurencz László mesteredző alakítgatta az utóbbi időszakban, mostanra már Rosta István a vezetőedző. És érkeztek is jó nevű kézilabdázók, például a szegedi Bajorhegyi Ádám, Nagy László testvére, a Kecskemét volt kapusa, Nagy Levente.

A Cegléd együttese mindenképp színesíti a mezőnyt, ugyanis a Pest megyeiek leigazolták a 43 éves José Savónt, valamint a szintén kubai Misael Iglesiast. Hogy ez mire lesz elég, nehéz megmondani, valószínűleg a bentmaradás lesz a fő cél.

Ebben az évben is a Sportklub csatorna adja majd a bajnokság mérkőzéseit.

Férfi kézilabda NB I., 1. forduló

2012. szeptember 5., 5. forduló (előrehozott meccsek), 18 óra:

MKB Veszprém KC – FTC-PLER Budapest
Pick Szeged – Pécsi VSE

2012. szeptember 5., 1. forduló, 18 óra

Balatonfüredi KSE – IPG Hungary-Váci KSE-Taxi 2000

2012. szeptember 7., 1. forduló, 18 óra

Csurgói KK – Ceglédi KKSE
Grundfos Tatabánya KC – Orosházi FKSE Alexandra

2012. szeptember 8., 1. forduló, 18 óra

FTC-PLER Budapest – Varioauto Pécs KC

2012. szeptember 8., 1. forduló, 19 óra:

MKB Veszprém KC – Kecskeméti KSE

2012. szeptember 10., 1. forduló, 18 óra

Pick Szeged – B. Braun Gyöngyös

Ajánlott videó

Olvasói sztorik