Sport

Megyei kettesfogathajtó bajnokság lesz a Vásártéren

Káldor András
Káldor András

2012. 09. 05. 13:13

A fogatoké és hajtóiké lesz a főszerep szombaton, a Vásártéren megrendezésre kerülő Fejér Megyei „C” kategóriás pontszerző kettesfogathajtó bajnokság 12. fordulójában.

A verseny célja a fogatsport népszerűsítése, hagyományainak ápolása, és felkészülés a regionális és országos fogathajtó versenyekre. A versenyre a megye tíz településéről érkezett nevezés, 20-25 fogat indulásával számolnak a szervezők. A megmérettetés idén összekapcsolódik a Fejér Termék Programmal és a Megyekorzó eseményeivel is, így a Megyeháza előtt háromnegyed kilenckor Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Lázár Vilmos hétszeres fogathajtó világbajnok köszönti a résztvevőket, majd tíz órakor kezdődik a verseny. Az akadályhajtás két fordulóban zajlik, egyszeri összevetéssel. Az I. forduló eredménye adja a II. forduló indulási sorrendjét. Az első és második forduló eredményei összeadódnak, és az így kapott sorrend szerint az első hat helyezett hajtó között összevetésre kerül sor. A két fordulóban és az összevetésben elért eredmények összeadódnak. Azonos hibapontok esetén a jobb időeredmény dönt.

Pleizer József, a Székesfehérvári Lovassport Egyesület elnöke építi a pályát, amely várhatóan egyáltalán nem lesz könnyű, főleg abban a tekintetben, hogy még az előző fordulóban nem dőlt el az elsőség, így többen is esélyesek arra, hogy a dobogó felső fokára álljanak.

„Székesfehérvár Önkormányzata és Maroshegy önkormányzati képviselőjeként én magam is évek óta segítem a Fejér Megyei ‘C’ kategóriás kettesfogathajtó bajnokság fehérvári fordulóinak megrendezését – mondta Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere. – Nem titok, hogy szívügyemnek tekintem ezt az eseményt, mert a lovassport a magyar kultúra része, s nem utolsósorban megyénket érintő bajnokságról van szó. Az egyik elődöntőt tavaly Sárkeresztúron rendezték, ahová édesapám való, így különösen szívesen mentem, elfogadva polgármester asszony invitálását. A döntő színhelyének minden évben Székesfehérvár, azon belül is Maroshegy és a Vásártér ad otthont, régi álmom volt, hogy a fogatok jöjjenek be a városba, ezzel is mutassák meg magukat egy szélesebb közönségnek. Remélem, hogy azok, akik találkoznak a fogatokkal, meg fogják keresni a versenyt is.” Megtudtuk azt is, hogy az alpolgármester asszony még nem ült fogaton, de ígérete szerint, Pleizer József segítségével az ötletből hamarosan valóság lehet. „Ki merném próbálni, nincsenek ilyen aggályaim. Kissé irigykedve látom a fogatokon ülőket, az egyenes testtartású hajtókat, akik gyönyörű ruhákban vannak, valamint a hölgyeket, hiszen nem kevés fogaton mutatós kalapban foglalnak helyet” – árulta el Brájer Éva.

Látványosság tehát lesz bőven, így érdemes lesz kilátogatni Maroshegyre és a Szent István téren megrendezésre kerülő Megyekorzóra.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Chris and Nancy Brown embrace while looking over the remains of their burned residence after the Camp fire tore through the region in Paradise, California on November 12, 2018. - Thousands of firefighters spent a fifth day digging battle lines to contain California's worst ever wildfire as the wind-whipped flames cleaved a merciless path through the state's northern hills, leaving death and devastation in their wake. The Camp Fire -- in the foothills of the Sierra Nevada mountains north of Sacramento -- has killed 29 people, matching the state's deadliest ever brush blaze 85 years ago. More than 200 people are still unaccounted for, according to officials. (Photo by Josh Edelson / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.