Sport

Kikapott, majd kifakadt Pistorius

oscar-pistorius(210x140)(1).jpg (oscar pistorius, )
oscar-pistorius(210x140)(1).jpg (oscar pistorius, )

Óriási meglepetésre csak második lett a T44-es kategória 200 méteres síkfutás paralimpiai döntőjében Oscar Pistorius. Az atléta vetélytársa túl hosszú művégtagjait kritizálta.

A dél-afrikiak bálványa indult az ép sportolók londoni olimpiáján is, különleges engedéllyel, ahol 400 méteren elődöntős lett, a 4×400-as váltóval pedig döntőbe jutott.

Most 200 méteren a paralimpián 0,07 mésodperccel kikapott a brazil Alan Olivierától. Oscar Pistorius szerint a dél-amerikaival szemben lehetetlen lett volna ledolgozni a hátrányt, mert annak túl hosszúak voltak a művégtagjai.

“Alan nagyszerű atléta, ezt nem akarom kétségbe vonni, de ő és a hozzá hasonló srácok sokkal magasabbak, s az általa használt lábakkal szemben egyszerűen nem lehet versenyezni” – háborgott a négyszeres paralimpiai bajnok Pistorius, aki állítása szerint ezt a problémát már hetekkel ezelőtt jelezte a Nemzetközi Paralimpiai Bizottságnak.

A szövetség visszautasította Pistorius kijelentéseit, és közleményben hangsúlyozta, hogy szigorú szabályok vannak a művégtagok hosszát illetően, Oliveiráé pedig minden előírásnak megfelel.

A dél-afrikai vágtázó – akinek születési rendellenességek miatt 17 hónapos korában mindkét lábszárát amputálták – saját művégtagjai miatt még a 2008-as olimpia előtt volt harcban a Nemzetközi Atlétikai Szövetséggel (IAAF). A szervezet ugyanis sokáig nem járult hozzá ahhoz, hogy az épek között versenyezhessen, mert egyes szakértői vélemények szerint a speciális protézisek a táv második felében jogosulatlan előnyt biztosítanak számára. Pistorius később mégis megkapta az engedélyt, így indulhatott el a londoni olimpián is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik