Sport

Sóstó felett újra felragyogott az ég!

videoton-sousa (ingyenes, videoton EL továbbjutás)
videoton-sousa (ingyenes, videoton EL továbbjutás)

Rendkívül kiélezett küzdelemben százhúsz perc alatt sem dőlt el a továbbjutás, ám a büntetőket a Videoton lőtte jobban, és ott vannak az EL csoportkörében!

Egy héttel ezelőtt igen értékes gólnélküli döntetlennel zárult Trabzonban az Európa-liga rájátszásának első összecsapása, így akár azt lehet mondani ezek után, hogy egy meccsen dőlhet el a továbbjutás sorsa. Ahogy Walter Lee a piros-kékek középpályása fogalmazott: „Sikerült kinyitnunk a csoportkör ajtaját, most már csak egy feladata van a Vidinek: belépni ezen az ajtón”. Kétségtelen, hogy a Videoton kezében volt az adu, a sok nagy csatát megélt látott Sóstói stadion, igazi aréna képét mutatta, és az volt a tudósító érzése, mintha megállt volna az idő, vagy legalábbis 27 esztendővel fiatalodott volna. Nem vitás akkor, a legendás UEFA Kupában ezüstérmes együttes menetelésekor lehetett érezni hasonló futball lázat a koronázó városban. A fehérvári futball történelmének legfényesebb sikere volt a két éve megszerzett bajnoki cím mellett, melyet – túlzás nélkül – egy egész ország szurkolt végig. Nem maradtak utána beteljesületlen álmok,a történetnek nincsen keserű utóíze, és nem kell azt latolgatnunk, hogyan lehetett volna eljutni a csúcsra. A Videoton 1984-85-ben igenis eljutott a csúcsra. Még akkor is, ha nem nyerte meg a kupát.

Most, pedig haladva a kor szellemével a legnépesebb szurkolói csoport, a Red Blue Devils felhívására piros-kékbe öltözött a fehérváriak szentélye. De nemcsak a stadion, hanem a város is. Ez talán némiképp meglephette a vendégeket elkísérő drukker hadat, amely szerencsére nyomaiban sem hasonlított azokra az elődökre, akik 1543-ban elfoglalták a várost, és közel 150 évig eszük ágában sem volt elmenni innen. Visszatérve a meccshez, azért voltak a Vidinek a törökökkel szemben szép emlékeik, méghozzá 1976-ból, amikor az UEFA Kupa első fordulójában ugyan még idegenben kikaptak a Fenerbahcsétól, de 1976. szeptember 29.-én Sóstón Szalmásy Tamás 2, Kovács József, és Wollek Tibor találataival kiharcolták a továbbjutást. Erre várt most is minden fehérvári, kiadva a régi, jól bevált jelszót: „Mindenki Sóstóra!”

Igazán nem panaszkodhattak, és dörzsölhették tenyerüket a klub pénztárosai, mert már a találkozó kezdete előtt két nappal kiderült, hogy az utóbbi évek nézőcsúcsát hozhatja a mérkőzés. Ez olyannyira sikerült, hogy több mint tízezer néző hatalmas ovációja közepette vonultak ki a csapatok a mindent eldöntő kilencven percre.

A két csapat összeállítása különösebb meglepetést nem hozott, a Videoton a már jól megszokott, és legerősebbnek tűnő tizenegye lépett pályára. Sokan azt várták, hogy Gyurcsó Ádám ott lesz a kezdőben, de Walternek szavazott bizalmat Paulo Sousa. A vendégeknél az előző heti együtteshez képest több helyen is változtatott Senol Günes, így a csatársorban helyet kapott a brazil Paulo Henrique, és Alanzinho, valamint Yasin Öztekin is ott volt a kezdő sípszónál.

A mérkőzés krónikája:

20. perc: Brachi 18 méteres szabadrúgását Zokora kivágta a mezőnybe, a kipattanót Mitrovics jobbal lőtte kapura 17 méterről, de a jobb sarokra tartó labda egy lábon irányt változtatva hagyta el a játékteret a kapufa mellett.

24. perc: Brachi adott középre, Caneira belepiszkált 6 méterről, labdája centiméterekkel ment el a jobb alsó mellett.

35. perc: Aydogdu Soner ugratta ki a leshatáron Paulo Henriquet, aki faképnél hagyta Viniciust, és 12 méterről félmagasan lőtt, de Bozsovics bravúrral tornázta ki a bal sarokra tartó labdát.

52. perc: Sándor György szerzett labdát, majd kicselezte Bambát, majd betört a 16-oson belülre, 8 méterről jobbal középre lőtt, de Kivrak kibokszolta a labdát.

57. perc: Aydogdu Soner 18 méteres életerős, jobb sarokra tartó lövését védte Bozsovics

60. perc: Alanzinho jobb oldali beadását Paulo Henrique fejelte kapura, a labda a jobb kapufát érintve hagyta el a játékteret.

73. perc: Aydogdu Soner bal oldali szögletét Zokora 13 méterről kapásból lőtte el, a középre tartó labdát Bozsovics szögletre ütötte.

93. perc: Gyurcsó lépett ki a jobb oldalon Sándor ragyogó indításával, majd a 16-oson belülre vezette a labdát, 10 méteres lövése a hosszú sarokra tartott, de Kivrak beleért, így szögletre pattant.

A rendes játékidő, majd a kétszer tizenöt perces hosszabbítás sem hozott döntést, csupán egy játékvezetői bakit. Az addig rendkívül magabiztosan dirigáló svéd Martin Hansson két sárgát osztott ki Musztafa Yumlunak, és mégsem állította ki. Más kérdés, hogy az UEFA honlapján is sokáig jelezték a két lapot, de később az első, a 30. percben kiosztott kártya figyelmeztetésre módosult… Ez azonban abban a tekintetben nem osztott – szorzott, hogy a meccs 117. percében történt az eset, és hamarosan már a mindent eldöntő büntetőkhöz készülődtek a felek.

A büntetőpárbaj első két körében mindkét csapat jelöltjei betaláltak (a Vidiből Marco Caneira, és Alvaro Brachi), majd a harmadik sorozatban Aydogdu Soner bal sarokra tartó labdáját megfogta Mladen Bozsovics, míg Gyurcsó Ádám a bal felsőbe bombázott. A következő párban a 102-szeres elefántcsontparti válogatott Didier Zokora jobb sarokra tartó lövése elakad Bozsovicsban, Nikola Mitrovics viszont bevette a jobb sarkot, és ezzel Európába lőtte a Vidit!

Története során először harcolta ki az új rendszerű Európa-ligába a továbbjutást a Videoton, teljesen megérdemelten, és nemcsak azért, mert jól védekezett, becsülettel harcolt, hanem azért is, mert nem remegtek meg a lábak sem a túlórában, sem a büntetőknél. Pénteken 13 órától tartják Monte-Carlóban a csoportkör sorsolását, ahol a Videoton a negyedik kalapba került.

Jegyzőkönyv:

Videoton FC – Trabzonspor (török) 0-0- büntetőkkel: 4-2

Székesfehérvár, 11232 néző

Vezette: Martin Hansson (Fredrik Nilsson és Henrik Andren) – svédek

Videoton: M. Bozsovics – Brachi, Caneira, P. Vinícius, Stopira – Tóth B., Mitrovics – F. Oliveira (Gyurcsó, 76.), Sándor Gy., Walter (Kovács I., 103.) – Nikolics N. (Torghelle, 70.)
Trabzonspor: Kivrak – Serkan Balci, Bamba, Yumlu, Celutska – Zokora, Aydogdu – Volkan Sen (H. Altintop, 60.), Alanzinho (Sapara, 111.), Yasin Öztekin (Vittek, 83.) – P. Henrique

Edzőszemmel:

– A legszebb születésnapi ajándék a továbbjutás. Nem is annyira a mérkőzésről akarok beszélni, hanem a továbbjutásról, a csoportkörbe kerülésről. Megérdemeltük. A játékosaink rengeteget dolgoztak ezért, olyan csapatokat vertünk ki, amelyeknek a költségvetése jóval nagyobb a mienknél, jobbak a lehetőségeik. A közönségünk nélkül sokkal, nehezebb lett volna. Nagyon hálásak vagyunk nekik. Rengeteg munka, elhivatottság, akaraterő, elszántság – ez mind kellett a sikerhez. Minden reggel úgy ébredtünk, hogy meg akarjuk csinálni! Tavaly sokan tönkre akarták tenni, meg akarták semmisíteni a vállalkozásunkat, a munkánkat, azonban a játékosok hittek abban, hogy az elvégzett munka meghozza a gyümölcsét. Gyurcsó kihagyott helyzeténél átfutott az agyamon, hogy rengeteg pluszenergiát és izgalmat megspórolhattunk volna magunknak… Ez már nemcsak a Videotonról szól, hanem a magyar futballról is! A török csapat nagyon jó játékosokból áll, akik egy pillanat alatt el tudták volna dönteni a mérkőzést, ha lankad a figyelmünk. Tényleg egyre jobban tisztelnek minket. És a magyar labdarúgást is! Ismétlem, ez az egész magyar labdarúgásról is szól már. Most élveznünk kell a pillanatot, aztán fel kell készülnünk azokból az ellenfelekből, akiket kapunk – ahogy mindig is szoktuk. – nyilatkozta a 42. születésnapját ünneplő Paulo Sousa, a Videoton FC vezetőedzője.

– Uraltuk a mérkőzést, sajnos azonban nem tudtunk élni a lehetőségeinkkel. Sajnálom a szurkolóinkat, elnézést kérek tőlük. – Senol Günes, a Trabzonspor vezetőedzője

Ajánlott videó

Olvasói sztorik