Sport

Egy rossz jegy vezetett a világbajnoki ezüsthöz

Rapport Richárdot, a legfiatalabb magyar sakknagymestert a matematika vezette el a sportághoz.

Még csak 16 esztendős, de már egy jó ideje nemzetközi nagymester. 13 éves, 11 hónapos és 6 napos volt, amikor megkapta a címet, ezzel pedig minden idők ötödik legfiatalabbjaként lett nagymester és átadta a múltnak Lékó Péter korábbi magyar rekordját.

Rapport Richárd fiatal kora ellenére már számos sikert tudhat a magáénak, legutóbb augusztus elején lett második az U20-as világbajnokságon. Ugyanannyi pontot szerzett, mint az első helyen végző Alexander Ipatov, csak az ellenfelek alacsonyabb Élő-pontszáma miatt szorult a második helyre. Vele beszélgettünk egy óbudai étteremben.

Rapport második lett Athénban (Fotó: Felix Promotion)

Hány évesen és hogyan ismerkedtél meg a sakkal?

Legeslegelőször olyan 4-5 éves lehettem. Versenyszerűen a matek miatt kezdtem el vele foglalkozni, akkor olyan 8-9 esztendős voltam. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy komolyabban szeretnék ezzel foglalkozni.

A matematikának mi köze volt a sakkhoz?

A sakknak nagyon sok pozitív hatása van az életben, a döntés- és koncentrációs képességet jelenősen javítja. Azért kaptam rosszabb jegyet az egyik dolgozatomra, mert nem olvastam el az egyik feladatot rendesen, és apukám úgy gondolta, hogy a sakk majd javít ezeken.

Amikor belevetetted magad, akkor már egyből követted az eseményeket? Netán példaképet is választottál?

Nem. Eleinte édesapám volt az edzőm, aztán ő látta, hogy van hozzá tehetségem és komolyan elkezdett benne hinni, hogy belőlem komoly sakkozó válhat. Megkérte egy barátját, egy korábbi szaktársát, aki mesteredző volt és ő foglalkozott velem évekig.

Apukád is sakkozik?

Igen, elsőosztályú játékos. Már rég nem játszott versenypartit, de megvan az engedélye hozzá, szóval játszhatna.

Van, hogy lejátszotok egy-egy meccset?

Természetesen, olykor játszunk egy-egy gyorsabbat.

A legtöbb sakkozó magántanulóként folytatja a tanulmányait. Így van ez a Te esetedben is?

Igen, főleg ugye a fiatalabb sakkozóknál van ez. Ha valaki profi akar lenni, ahhoz napi hat, de inkább nyolc óra munka szükséges, a kettőt szinte képtelenség párhuzamosan együtt csinálni. Nyilván abból lesz sakkozó, aki emellett dönt.

És hogy tervezed, milyen iskolában fogsz továbbtanulni? Hamarosan már itt lesz annak is az ideje, hogy ezt eldöntsd.

Egyelőre ezt még nem terveztem el, először is azt a szintet szeretném elérni, ahol már a sakkból meg lehet élni. Ehhez olyan top húszas, harmincas játékosnak kell lenni.

Rapport akcióban (Fotó: Felix Promotion)

És ez elérhető szint 18 éves korig?

Elég nehézkes, de úgy gondolom, benne van. Ha ilyen ütemben haladok tovább, akkor sikerülhet.

Mondtad, hogy napi 6-8 órát vesz igénybe a felkészülésed. Hogyan lehet emellett kikapcsolódni?

Amikor versenyen vagyok, akkor van az több is, így akkor nem sakkozom a szabadidőmben. Tévézek, olvasgatok, különböző sportokkal töltődöm fel. Néha nézek meccseket, amit még nagyon szeretek, az a kerékpár.

Milyen sportokat szoktál még űzni?

Főleg futni és pingpongozni szoktam a sakk mellett.

Tervezed, hogy külföldön folytasd majd egyszer a pályafutásod, vagy itthon, Magyarországon képzeled el a jövődet?

Egyelőre igy is sokat utazom a versenyek miatt, szóval most Magyarországon. Aztán, ha a szövetség így folytatja a ténykedését, akkor nem tudom, mit hoznak még az elkövetkező évek.

Igazából Ricsi világbajnoki ezüstérme után tudomásom szerint még egy gratuláló e-mailt, vagy levelet, vagy akár telefonhívást sem kapott a szövetségtől – veszi át a szót Rácz Félix, a Rapportot képviselő Felix Promotion vezetője. – Szóval ezt a helyzetet én elég szomorúnak találom – folytatja Rapport.

A felnőtt válogatottra gondoltál-e már, milyen közel állsz ahhoz?

Természetesen igen, gondoltam már rá. Érdekel, két helyre vagyok tőle, mivel a hetedik vagyok a felnőtt ranglistán és az első öt játszik. Remélem, jövőre már számolnak velem a keretben. Az, hogy játszanék-e tartalékként, már egy másik kérdés, de már azzal is elégedett lennék, ha számítanának rám.

A sakkolimpia történéseit követed? Mire lehetnek szerinted jók a magyarok?

Követtem az eddigieket. A győzelemre szerintem nem lesz esély, de nagyon masszív a csapat, így egy dobogó simán benne van. Az első győzelmek után most jönnek majd a keményebb meccsek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik