Sport

Megnyitották a XIV. paralimpiai játékokat

paralimpia(210x140)(1).jpg (paralimpia 2012, )
paralimpia(210x140)(1).jpg (paralimpia 2012, )

A londoni Olimpiai Stadionban érzelemdús megnyitóünnepséggel elkezdődött a 164 ország sportolóit megmozgató paralimpia.

A paralimpia hazatért. Haza, hiszen Londonban rendezték meg az első kerekes székes versenyeket, amelyeknek egyébként szomorú apropója volt: a II. világháború.

A testi fogyatékosok sportja a háború után kezdett el kialakulni, a sok katonai és civil sérült rehabilitációja, “szórakoztatása” céljából. 1948. július 28-án, a londoni olimpia megnyitóján kerekes székes versenyeket rendeztek kórházak és sportklubok részére Aylesburyben, Stoke Mandeville Játékok néven. Innen kapta a nevét a 2012-es játékok egyik kabalafigurája, Mandeville.

A paralimpia megnyitója hasonlóan az ép sportolók kezdőp ceremóniájához grandiózus volt, megpróbálta bemutatni a parasport történetét, de brit is akart lenni, és ezt feltehetően megnyugtatóan konstatálta a helyszínen tartózkodó II. Erzsébet királynő, valamint Vilmos herceg és felesége is, nem beszélve Boris Johnsonról, London polgármesteréről.

A ceremónia leghosszabb része ezúttal is a versenyzők bevonulása volt, lényegében “több óráig” vonultak, köztük a magyar csapat, amely ezúttal is – a pekingihez hasonlóan – 33 tagú. A magyar zászlót (az első zászló- és himnusz-ó jelenlét 1964-ben, Tokióban volt) a Biacsi testvérek vitték (Bernadett tartotta, Ilona ott volt mellette), ők éremesélyeseink.

Összesen 4200 sportoló vett részt a megnyitóünnepségen.

A ceremónia végén Sir Sebastian Coe, a londoni szervezőbizottség elnöke rövid, de szívhez szóló beszédet mondott: “A versenyzők készen állnak, a stadion készen áll, Nagy-Britannia készen áll. A sport arról szól, hogy igenis át lehet lépni és le lehet győzni a határokat”.

Sir Philip Craven, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnökének lelkesítő beszédét folyamatos ujjongással fogadta a stadion 70 ezres közönsége. Mindkét beszédet jeltolmács fordította a jelenlévőknek.

II. Erzsébet a két beszéd után – az ép sportolóknak rendezett olimpia megnyitójához hasonlóan – rövid, egymondatos megnyilatkozásával nyitotta meg a paralimpiai játékokat.

Ezután húzták fel a paralimpia lobogóját a paralimpia hivatalos himnuszára, majd a sportolók esküt tettek, hogy a fair play szellemében vívják küzdelmeiket.

A fináléban aztán szinte síri csendben hallgatta a közönség a fellépő operaénekest, majd a táncosokat. Libabőrös, sokak szerint minden idők legszebb paralimpiai megnyitója után kezdődhetnek el csütörtökön az éles küzdelmek.

A magyar csapat 1984-ben New Yorkban szerepelt a legjobban paralimpián, akkor 13 arany-, 11 ezüst- és 5 bronzérmet szereztünk. Négy évvel ezelőtt Pekingben egy arany jutott Sors Tamás révén, mellette 5 bronzot kaparintottunk meg.

Azt, hogy hogyan indultak el a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről versenyzőink, ITT NÉZHETED MEG, a kerekesszékes vívóink esélyeirőpl pedig EBBEN A VIDEÓBAN szóltunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik