Sport

A féllábú labdaszedő a US Open híressége lett

ryan mcintosh (ryan mcintosh, )
ryan mcintosh (ryan mcintosh, )

Ryan McIntosh Afganisztánban elvesztette jobb lábát, de sportprotézisével labdaszedést vállalt a US Openen.

Ryan McIntosh 2010. december 8-án, Afganisztánban, az Arghandab folyó völgyében, elásott lőszerekkel teli terepen mozgott, amikor a lába alatt 40 kilónyi robbanóanyag kelt életre.

McIntosh métereket repült, és mivel nem veszttette el eszméletét, kimászott az árokból, ahová bezuhant, és utána vette észre hogy a jobb lába térd alatt hiányzik.

Másfél év múlva McIntosh pedig már a US Openen szedi a labdákat, hasonló protézise van, mint az atléta Oscar Pistoriusnak. Igaz, a megnyitó részeként megrendezett tűzijáték durranásai rögtön görcsbe rántották a gyomrát.

A megalkuvást nem tűrő fiatalember másban is is hasonlítani szeretne a világhírűvé vált dél-afrikai műlábú futóra, atléta- és amerikafocis múlttal a háta mögött McIntoshnak erre jók az esélyei.

“Nem úgy élem ezt meg, mintha sérült vagy fogyatékos lennék. Teljes életet akarok élni” – mondta a családapa sportoló, aki nemcsak példájával inspirál sokakat, ez a munkája is: egy texasi rehabilitációs központban dolgozik, ahol hadisérültek testi és lelki sérüléseit látják el.

Videó: Ryan McIntosh története

Ajánlott videó

Olvasói sztorik