Sport

Ausztráliai bojkottra készülnek a teniszcsillagok

A férfiteniszezők azt szeretnék, ha a Grand Slam-tornák bevételeiből több jutna nekik. Ha nem érik el céljukat, bojkottálhatják az Australian Opent.

Begyűrűzött a bérvita a teniszbe is. A múlt héten, a US Open előtt a férfiteniszezők szervezete ülésezett New Yorkban, a téma pedig a játékosok részesedése volt a Grand Slam-tornák bevételéből. A sportolók nagyobb szeletet szeretnének a tortából, mivel őket jelenleg csak 20 százalék illeti meg a befolyt összegből.

A játékosok abban maradtak, hogy ha nem érik el a céljukat, akkor bojkottálják a szezonnyitó Australian Opent, mivel földrajzilag és díjazásban is az a legkevésbé fontos a számukra.

A férfiteniszezők nem azt szeretnék elérni, hogy a győztesek több pénzt kapjanak, inkább alacsonyabban rangsorolt társaikon segítenének ezáltal. Erről Andy Roddick mesélt:

„A srácok, akik a világranglista 80. helye után tanyáznak nem keresnek sokat, főleg ahhoz képest nem, hogy ők saját költségükön sportolnak, ami a profi csapatsportokban egyszerűen elképzelhetetlen lenne. Ezért is akarunk változtatást” – mondta az amerikai.

És tényleg, elég csak megnézni azt, hogy egy játékos, aki kiesik egy GS-torna első körében az átlagosan 14 ezer fontot keresett 2012-ben, míg a Wimbledonban diadalmaskodó Roger Federer 1 millió 150 ezret vihetett haza, a második Andy Murray pedig 575 ezret. A cél tehát az, hogy több jusson a nagy versenyeken korábban kieső teniszezőknek.

„Egy golfozó egy PGA-tour versenyen akár 11,5 milliót is nyerhet, míg az ATP örökranglistáján a 15. legtöbbet kereső teniszező tart 14 milliónál” – érvelt Roddick.

Nem a levegőbe beszéltek a sportolók, ugyanis 10 ezer dolláros büntetést helyeztek kilátásba annak, aki a TOP10-es játékosok közül ki akarta volna hagyni az egyeztetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik