Sport

Íme, a 10 leggazdagabb olimpikon

roger federer (roger federer, )
roger federer (roger federer, )

A német Welt Magazin összeállította a londoni olimpia legtöbbet kereső sportolóinak listáját. Éves 15 millió eurós jövedelem alatt nem lehet beférni a TOP 10-be.

Vajon kik keresik a legtöbbet azok közül a sportolók közül, akik résztvettek a londoni játékokon? Mert ugye az olimpiai eszme az amatörizmus jegyében született, nem olyan régen a professzionális sportágak hivatásos sportolói nem is vehettek részt az olimpiai játékokon – kvázi mindenki egyenlő feltételek mellet készült a játékokra. Aztán 1992-ben jött a lazulás, és ennek jegyében a Dream Team, az amerikai kosárcsapat, majd a profi teniszezők is helyet kaptak az olimpiákon.

Kimondottan nem az egyenlőség jegyében az ötkarikás játékokon szereplő összes sportoló éves jövedelmét figyelembe véve készített kimutatást a Welt Magazin. A végeredmény egyáltalán nem meglepő, hiszen a listát vezető teniszező Roger Federer mögé a TOP 10-be befért a teljes amerikai kosárcsapat kezdő ötöse is – akik összesen 140,6 millió eurót keresnek évente.

A meglepő talán csak annyi, hogy a teniszezőket és a kosarasokat felvonultató listába egyetlen labdarúgó sem kapott helyet – az olimpiákon 23 éven aluli játékosok játszhatnak és csak három túlkorost engedélyeznek a szabályok -, a hetedik helyen befurakodott a „nagyágyúk” közé Usain Bolt, míg a pályafutása során 17 olimpiai aranyérmet szerző Michael Phelps még a top15-be sem fért be. A számadatok a sportolók, játékosok fizetése mellett a szponzori szerződésekben foglalt összegeket és minden egyéb éves juttatásukat is figyelembe veszi.

A leggazdagabb olimpikonok éves keresete:

Név

Nemzetiség

Sportág

Éves kereset

1.

Roger Federer

svájci

tenisz

44,2 millió euró

2.

LeBron James

amerikai

kosárlabda

43,1 millió euró

3.

Kobe Bryant

amerikai

kosárlabda

42,6 millió euró

4.

Maria Sarapova

orosz

tenisz

22 millió euró

5.

Kevin Durant

amerikai

kosárlabda

20,7 millió euró

6.

Carmelo Anthony

amerikai

kosárlabda

18,6 millió euró

7.

Usain Bolt

jamaikai

atlétika

16,5 millió euró

8.

Novak Djokovics

szerb

tenisz

16,1 millió euró

9.

Chris Paul

amerikai

kosárlabda

15,6 millió euró

10.

Li Na

kínai

tenisz

15 millió euró

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik