Sport

Mit lehet kezdeni egy olimpiai faluval?

Az olimpia falu általában a sportolók igényeit kielégíti, de vajon megfelel-e a szürke hétköznapok kihívásainak is?

A londoni tervek szerint az olimpiai faluból egy hatalmas, 270 hektáron elterülő zöldövezet lesz, ami magába foglal mintegy 4000 lakóházat is. A kelet londoni városrész szürkeségét a sok zöld terület mellett a park viktoriánus stílusával kívánják feledtetni.

A területet továbbra is a testmozgás helye marad, a tervezők szabadidős tevékenységek és sportolási lehetőségek központjaként képzelik el a parkot. Másik cél a város magas szén-dioxid szintjének csökkentése, hiszen a terület zöld növényzete jelentős mennyiségű friss levegőt szolgáltat majd Londonnak. A tervek szerint a parkot 2014-re veheti át a lakosság, hogy a célokból mi valósul meg, az csak évekkel később fog kiderülni.

A korábbi olimpiai faluk hasznosítása eltérő sikereket hozott. Az athéni olimpia faluból szellemváros lett, a 10000 lakos befogadására alkalmas komplexum csak félgőzzel „üzemel”, mintegy 5000 lakosa van. Az üzletek üresek, a tervezett iskolákat nem fejezték be, az épületek pedig részben már lepusztultak.

A legbizarrabb olimpia falu címet aligha kaphatná más, mint az 1980-as Lake Placid-i téli játékoké. A játékokra épített komplexum a téli olimpia után börtönként funkcionált, a tervezők már előre ennek megfelelően alakították ki az épület különböző részeit. A sportolók megrökönyödve fogadták a hírt és több csapat be sem költözött a faluba.

A sikeres hasznosításra is akad példa. A korábbi játékok közül 1936-os berlini játékok faluját felújították és a mai napig használják a berliniek. Az 1956-os melbourne-i játékok faluja szintén használatban van, sőt, a városrész nevét is meghagyták Olympic Village-nek. A későbbi játékok szállásait már előre úgy tervezték, hogy gondoltak a jövőre, de ettől függetlenül nem mindig felel meg az adott épület a hétköznapi élet nyújtotta elvárásoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik