Sport

Pellengéren az atlétanő, aki férfi

Caster Semenya (caster semanya, mariya savinova)
Caster Semenya (caster semanya, mariya savinova)
Colin Jackson háromszoros világbajnok walesi gátas azt állítja, Caster Semenya a női 800 győztese nem tett meg mindent a győzelemért.

Caster Semenya gratulál a győztes Mariya Savinovanak.
Szó, mi szó, a méretek között valóban van némi különbség.

Caster Semenya, a 800 méteres női síkfutás londoni ezüstérmese 2009 óta osztja meg az atlétika szerelmeseit. Az erősen férfias külsejű, mély hangú versenyzőnő szinte a semmiből szerzett világbajnoki címet 2009-ben. Utcahosszal verte akkor a mezőnyt, majd rásütötték, hogy pasi. Vizsgálódni kezdett a Nemzetközi Atlétikai Szövetség, az IAAF is, és az eljárás végéig nem versenyezhetett Semenya.

Elvégezték a nemi hovatartozását tisztázó tesztet, de ennek eredményét titokban tartotta az IAAF és 2010 júniusában újra versenyengedélyt adott. A sportoló megtarthatta világbajnoki aranyérmét. Egy ausztrál lap azonban kiszivárogtatta, hogy a teszt eredménye szerint Semenya hermafrodita, vagyis kívülről nő, de belül férfi. Az IAAF 2011 áprilisában végül új szabályt alkotott a hiperandrogeméniában, a túlzott férfi-hormontermelésben szenvedő atlétanők nőként indulhatnak a versenyeken.

Így nyert Semenya világbajnoki címet 2009-ben, Berlinben

Ilyen körülmények között élt, edzett és készült 2011-től az olimpiára a hasonlóan férfias külsejű egykori szintén 800-as világbajnoknővel, Maria Mutolával és lett második a londoni olimpia döntőjében.

A jelenleg is csak 21 esztendős atlétáról Colin Jackson háromszoros világbajnok 110 gátas walesi futó egy televíziós műsorban azt mondta, Semenya azért maradt el 1.04 másodperccel az orosz Marija Szavinovától, mert nem futott teljes erőbedobással, nehogy a győzelme esetén megismétlődjön a három évvel ezelőtti ügy.

Tény, Semenya 700 méterig tök utolsó helyen kocogott, majd könnyedén felzárkózott a második helyig.

“Bárki bármit mond, a legjobbamat nyújtottam” – reagált a vádra Semenya Johannesburgban keddi hazatérése után. “Azok, akik ezt mondják, semmit nem tudnak a sportolókról. Keményen megdolgoztam a második helyért.”
Semenya elmondta, elégedett az ezüstéremmel, de a 2016-os riói olimpián még fényesebb medált szeretne nyerni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik