Sport

Közel hatszázezer magyarra jut egy érem

Közel hatszázezer magyarra jut egy olimpiai érem - a londoni ötkarikás játékok nem hivatalos, népességhez viszonyított éremtáblázata alapján.

Ezen a listán a nyolcadik helyen zártak a magyarok azzal, hogy a brit fővárosban 17 dobogós helyezést szereztek, s így 586 ezer főre jut egy érem. A rangsort a 110 ezer lakosú Grenada vezeti egy érmével, míg a második Jamaica (12 medál/2,7 millió fő), a harmadik pedig Trinidad és Tobago (4/1,3).

A K&H Bank – a hazai olimpiai és paralimpiai mozgalom egyik fő támogatója – által az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény olyan listát is tartalmaz, amely az aranyérmek számát vizsgálja az ország népességéhez viszonyítva. Ebben az összevetésben az ötödik helyen végzett Magyarország 1,2 millió fő/aranyéremmel. Az első itt is Grenada, Bahamát és Jamaicát megelőzve.

Az elemzésben szerepel egy olyan rangsor is, amely súlyozza az érmeket: négy pontot ért az arany, kettőt az ezüst és egyet a bronz. Ezen a listán is – a népességhez viszonyított eredmények alapján – a Grenada, Bahamák, Jamaica hármas végzett az élen, Magyarország pedig a hatodik helyet szerezte meg.

A magyar küldöttség a hivatalos éremtáblázaton a kilencedik pozícióban zárt nyolc arany-, négy ezüst- és öt bronzéremmel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik