Sport

Honvédelmi elismerést kapott Pars

pars krisztián (i) (pars krisztián)
pars krisztián (i) (pars krisztián)

Hősöknek kijáró ünneplésben részesítették Szombathelyen az olimpiai bajnok Pars Krisztián kalapácsvetőt, valamint Hatos Gábor és Ligeti Dániel szabadfogású birkózót.

A városházáról indult menetet a Savaria Legio katonái vezették fel, Pars egy kétkerekű római harci kocsin, egy “bigán” tette meg az utat a főtérig úgy, hogy a Haladás dobószakosztályának utánpótláskorú versenyzői kísérték.

A menetben az aranyérmes Pars mögött olimpikon társai következtek: Ligeti Dániel, és a pontot szerző Hatos Gábor. Őket Hende Csaba honvédelmi miniszter és Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere követte.

A rendezvénytéren felállított színpadhoz érve aranyszínű konfetti eső hullott a sportolókra, a kivetítőn pedig a londoni játékok képei peregtek. Puskás Tivadar köszöntőjében arról beszélt, hogy az olimpikonok nagy dicsőséget szereztek Szombathelynek és Magyarországnak.

Pars előbb az érmét mutatta… (Fotó: MTI)

A főszereplők és edzőik sorban felidézték a felkészülés és a verseny emlékeit, és köszönetüket fejezték ki mindazoknak, akik segítették őket, szurkoltak nekik. Pars azt is megemlítette, hogy a férfi kézilabda-válogatott Izland elleni negyeddöntőjét a helyszínen drukkolta végig, és rekedtre kiabálta magát a hosszabbítás végén.

Az ünneplés során sok szó esett a 2009-ben elhunyt Németh Pálról, a szombathelyi “dobópápáról”, Pars Krisztián mesteréről, az olimpiai bajnok jelenlegi edzőjének, Németh Zsoltnak az édesapjáról is. Levetítettek egy filmet, amelyben a még ifjúsági korú Parsról mint a sportág reménységéről beszélt Németh Pál.

A sportolókat és edzőiket a város nevében oklevélben és elismerésben részesítette Puskás Tivadar polgármester, majd Hende Csaba honvédelmi miniszter parancsát olvasták fel. Pars Krisztián teljesítményéért és helytállásáért megkapta a Hazáért elismerő címet, Németh Zsoltnak pedig dísztőrt adományozott a tárcavezető.

… majd megkapta a kitüntetést (Fotó: MTI)

Hende Csaba köszöntőjében úgy fogalmazott: Pars Krisztián, aki civilként részesült a legmagasabb honvédelmi kitüntetésben, példát mutatott nemcsak a magyar katonáknak, a fiataloknak, hanem valamennyi honfitársának, s nagy dicsőséget szerzett Magyarországnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik