Sport

Hihetetlen: Bolt 9.40 távolugrásban?

usain bolt (usain bolt, )
usain bolt (usain bolt, )

A jamaikai csodafutó akár fél méterrel is megjavíthatja a távolugrás 21 éve fennálló világcsúcsát. Ehhez persze előbb ugrania kell.

“Elértem a célomat, élő legenda lettem. Ezért valami más után kell néznem, ami újra motivációt adna. Rióban 30 éves leszek, sprinterként túl a csúcson, a távolugrást pedig mindig is ki szerettem volna próbálni. Jesse Owensnak nagy tisztelője vagyok, fantasztikus sportoló, aki nagy dolgokat tett hazájáért“- nyilatkozta Usain Bolt, a londoni olimpián három aranyat nyerő jamaicai vágtázó nemrég.

A 2009-es berlini világbajnokságon futott, szenzációs, 9.58-as világcsúcsa alkalmával Bolt a mérések szerint 12 m/s-os csúcssebességet ért el. A hatharom.hu feltételezése szerint, ha Bolt képes lenne ezt a sebességet a 40 méteres távolugró nekifutó zóna végén elérni, úgy jóval MikePowell 1991-ben felállított 895 centiméteres világcsúcsán túl landolna. Hogy mennyivel?

Nyilván Bolt meg kell tanulja a megfelelő elugrási és talajfogási technikát, a légmunkát, mert ezek nélkül gyakorlatilag bármekkora sebességgel is érkezik az elugróléchez, nem lehet világcsúcsot ugrani. Ugyanakkor Bolt annyival gyorsabb egy átlagos távolugrónál, hogy ha kétszer annyit veszít is a sebességéből a lécfogáskor, mint ami indokolt lenne (10% helyett 20%-ot), akkor is képes lehet 940 centiméteres ugrásra – állítja a hatharom.hu.

Vágtázók, akik távolugrásban is jeleskedtek:

Marion Jones – 10.65 másodperc – 735 centiméter
Carl Lewis – 9.86 másodperc –  891 centiméter
Jesse Owens – 10.20 másodperc – 813 centiméter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik