Sport

Mennyit ér egy olimpiai érem?

olimpiai érmek (olimpiai érmek, )
olimpiai érmek (olimpiai érmek, )

Ha az olimpiai aranyérem valóban aranyból készülne, egy kisebb vagyont érne, míg "anyagárban" elenyésző az értéke. Mégis megfizethetetlen.

Az olimpiai érmek kapcsán mindig felmerül a kérdés, vajon miből készülhet? Arany-e az arany? Ezüst-e az ezüst, bronz-e a bronz? Mennyit érhet ténylegesen az érem, ami a sportolók számára egy élet munkájának eredménye, ergo lényegében megfizethetelen?

Kevesen tudják, de az első három olimpiai játékon, 1896-ban Athénban, 1900-ban Párizsban és 1904-ben St. Luisban még valódi, tömör aranyból készült medált akasztottak a győztesek nyakába. Az arany világpiaci árának drasztikus emelkedése miatt ma már szóba sem jöhet ez. Csak az elmúlt tíz évben éppen hatszorosára emelkedett az arany unciánkénti ára. A 2000-es évek elején még 300 dollár volt, míg tavaly 1895 dolláros csúcson is járt. Jelenleg 1620 dollár.

Csoda hát, ha az aranyérem nem is arany? Szilágyi Áron, első londoni olimpiai bajnokunk érme összesen 1,34 százalék aranyat tartalmaz. A többi 92,5 százalék ezüst, míg a maradék réz. Ungvári Miklós ezüstje már közelebb áll a valósághoz – ennek 92,5 százaléka ezüst, a többi réz. Marosi Ádám bronzérmét 97 százalék réz, 2,5 cink és 0,5 százalék ón alkotja. Így a piacon szigorúan “anyagárban” nézve az aranyérem 650 dollárt, az ezüst 330 dollárt, míg a  bronzérem mindösszesen 3 dollárt ér megközelítőleg.

A londoni 400 grammos medál – ami a sporttörténelem legnehezebb olimpiai érme – , ha tiszta aranyból készült volna majd 21 ezer dollárt érne (egy uncia arany 31,104 gramm). Ugyanakkor a világ legnépszerűbb bolhapiacán máris lehet vásárolni az eredetivel mindenben megegyező másolatot 102,50 dollárért.

“Felbecsülhetetlen, számomra megfizethetetlen. Olyan, mintha a szülőszobában az újszülöttet éppen a mellén szoptató anyától kérdeznék meg, mennyit ér a gyereke”– válaszolta Marosi Ádám, miután megkérdeztük, mennyit ér számára a bronzérem. Nem is számítottunk másra. Mert a sportoló számára a világ legnagyobb sporteseményén megszerzett érem valóban megfizethetetlen.

Mégis, olykor az élet produkál olyat, amikor kiderül, mennyit is ér valójában az olimpiai arany. Történt, hogy 2010-ben Mark Wells, aki 1980-ban tagja volt amerikai jégkorong csapatnak – “Csoda a jégen” címmel még filmet is készítettek a meglepetésre aranyat szerző csapatról -, betegsége folytán kénytelen volt elárverezni aranyérmét. Az árverést megelőzően 100 ezer dollárra értékelték az érmet, amely végül 310 700 dollárért kelt el.

Az amerikai jégkorong-válogatott a Szovjetunió legendás csapatát verte meg a döntőben

Ajánlott videó

Olvasói sztorik