Sport

Foghíjas csapattal vágunk neki az Eb-selejtezőnek

Rátgéber László (Rátgéber László)
Rátgéber László (Rátgéber László)

A magyar férfi-kosárlabdaválogatott szerdán megkezdi szereplését az Európa-bajnoki selejtezősorozatban. Az első ellenfél Ukrajna lesz.

A magyar együttes kedden reggel indult el Ukrajnába, ugyanis szerdán Dnyipropetrovszkban lép pályára a házigazdák válogatottja ellen. A mieink az Európa-bajnoki selejtező C csoportjában vannak, Ukrajna mellett Horvátország, Ausztria és Ciprus lesz Rátgéber László csapatának ellenfele.

A kontinesntornát majd 2013 szeptemberében Szlovénia rendezi. Hat csoportban selejteznek az európai országok, ötben öt, egyben pedig hat válogatott szerepel, a csoport első két helyezettjei, valamint a négy legjobb harmadik, azaz összesen 16 csapat jut ki az Eb-re. A házigazda szlovének mellett eddig az olimpián ezüstérmet szerző Spanyolország, a bronzérmes Franciaország, illetve Nagy-Britannia, míg a 2012-es világbajnoki selejtezők során Görögország, Litvánia, Macedónia és Oroszország szerzett indulási jogot az Európa-bajnokságon.

Hanga Ádámék a felkészülési időszakban kétszer is legyőzték Svédországot és Szlovákiát, majd a múlt héten egy négyes tornán vettek részt Szerbiában. A házigazdáktól a papírformának megfelelően kikapott a csapat, ám a szlovénekkel már partiban volt a gárda, amelyet a szerb közönség vastapssal búcsúztatott a bronzmérkőzés után. A nemzetközi tornát a negyedik helyen zárta Magyarország.

Rátgáber ugyanakkor nincs könnyű helyzetben, öt magasember szerepléséről is le kellett mondania a felkészülés alatt. Morgen Ferdinándnak sajnálatos módon vissza kellett vonulnia az aktív kosárlabdától, Báder Márton sérülés miatt nem tudott beugrani, Keller Ákost műteni kellett, Hendlein Rolandra és Somogyi Gergelyre pedig nem számíthat a szövetségi kapitány, így a felsőbb posztokra maradt Szabó Miklós, Trepák Zoltán, Szabó Zsolt és Tóth Ádám. Ezen felül Molnár András nem tudott elutazni az együttessel Ukrajnába, Obie Trotternek a háta fáj (de vállalta a túrát), Hangának pedig a lába rakoncátlankodik, jegelni kellett a napokban.

Ami az Ukrajna elleni mérleget illeti, eddig hatszor találkozott egymással a két csapat, csak hazai győzelmek születtek, 3-3 az állás jelenleg. Az ukránok jelenleg egy játékost adnak a tengerentúli profi kosárlabdabajnokságban: Kirilo Fesenkót 2007-ben drafolta le a Philadelphia 76ers az újoncbörze második körében, majd egyből elcserélte a Utah Jazzbe. Az elmúlt szezont már az Indiana Pacersben töltötte, igaz csak három meccsen lépett pályára. Eddig összesen 135 meccset játszott az NBA-ben, ezeken 2,3 pontot átlagolt.

Formálódó magyar együttes veszi fel tehát a harcot a selejtezőben, ám a jelek biztatóak, Rátgéber neve pedig garancia a sikerre. Egy éve csak egy hajszál választotta el a magyar csapatot az Eb-től, reméljük 2013-ban a magyarokért is szoríthatunk Szlovéniában.

A magyar kosárlabda-válogatott programja a selejtezőben:

2012. augusztus 15. – 19.00 – Eb selejtező 1. mérkőzés – Ukrajna-Magyarország (Dnyipropetrovszk)

2012. augusztus 16-23. – Edzőtábor (Szombathely)

2012. augusztus 21. – 19.00 – Eb selejtező 2. mérkőzés – Magyarország-Ausztria (Szombathely)

2012. augusztus 24. – 20.00 – Eb selejtező 3. mérkőzés – Horvátország-Magyarország (Eszék)

2012. augusztus 25-30. – Edzőtábor (Pécs)

2012. augusztus 27. – 19.00 – Eb selejtező 4. mérkőzés – Magyarország-Ciprus (Pécs)

2012. augusztus 30. – 19.00 – Eb selejtező 5. mérkőzés – Magyarország-Ukrajna (Pécs)

2012. szeptember 1-4. – Edzőtábor (Szombathely)

2012. szeptember 5. – 20.20 – Eb selejtező 6. mérkőzés – Ausztria-Magyarország (Schwechat)

2012. szeptember 6-10. – Edzőtábor (Szombathely)

2012. szeptember 8. – 19.00 – Eb selejtező 7. mérkőzés – Magyarország-Horávtország (Szombathely)

2012. szeptember 11. – 20.30 – Eb selejtező 8. mérkőzés – Ciprus-Magyarország (Nicosia)

Dőlttel szedtük a meccsnapokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik