Sport

Marosi: Ha virtus, akkor legyen virtus

marosi ádám (marosi ádám, )
marosi ádám (marosi ádám, )

A magyar öttusázó nagyon boldog volt olimpiai bronzérme után, és elmondta, nagyon szereti ezt a sportágat, nem is akarja elhagyni.

Csodálatos környezetben rendezik meg a londoni olimpia öttusaversenyeit. A greenwichi csillagvizsgáló, valamint a körülötte elterülő park maga a megtestesült nyugalom és elegancia.

Tökéletes színhely azon sportág küzdelmeinek a lebonyolítására, amely éppen 100 esztendeje szerepel az olimpia programjában. A vívást és az úszást az Olimpiai Park létesítményeiben rendezik meg, a lovaglás és a kombinált versenyszám zajlik a 23 ezer fős (!) ideiglenes arénában, a Greenwich Parkban.

Ha öttusa, akkor Magyarország, és bár az utóbbi időben a sportág szerepe tovább csökkent (a nézettsége is az utolsó helyek egyikén szerepel az olimpiai sportágak között), velünk mindig számolni kell. Már csak azért is, mert Marosi Ádám éppen Londonban nyert világbajnokságot legutóbb, Kasza Róbert pedig itt nyerte meg a Világkupát.

Marosi végül nagyszerű kombinált futással a harmadik helyen végzett, a kissé ebben a versenyszámban gyengén teljesítő Kasza Róbert a 12. pozícióban zárt. 1984 óta először fordult elő, hogy szovjet vagy orosz versenyző nem állt a dobogón, és először végzett kínai az első háromban. A győztes megérdemelten lett a cseh David Svoboda.

A verseny végén Kasza Róbert érthetően szomorú volt, ahogy Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány elmondta, sírt egy kicsit a vállán.

A nap legszebb pillanata – mindentől függetlenül – a lovaglás volt számunkra, ugyanis mindkét magyar hibátlanul teljesített a pályán. A sajtótribünön mellettem ülő kínai kolléga meg is kérdezte tőlem, miért ilyen jók a magyar lovasok. Csak annyit tudtam rá válaszolni: lovas nemzet vagyunk. Mellesleg Marosi Ádám a sajtótájékoztatón elmondta, azért nem volt olyan könnyű ezzel a lóval végigmenni, kellett vele dolgozni.

„Mesébe illő volt a lovaglás, ezt itt fel kellett volna venni, lefilmezni, megnézni, és így élni a továbbiakban. Tanítani való volt” – mondta a szövetségi kapitány.

Mindkét magyar hibátlanul lovagolt, lenyűgözve a közönséget (Fotó: MTI)

„Mindenkinek azt kívánom, hogy élje át azt a fantasztikus érzést, amikor 23 ezer ember előtt, alattad egy 400 kilós állattal hibátlanul teljesíted a pályát. Elmondhatatlan érzés, egyébként is, az öttusában a lovaglás a kedvenc számom, nagyon boldog vagyok, hogy ez nekem és Robinak is így sikerült” – mondta később Marosi.

A verseny egyébként húszperces késéssel indult, erre Pálvölgyi Miklós csak azt mondta: „normális szervezéshez Magyarországra kell jönni, ezt már megszoktuk”. A mester szerint jó jel, hogy mind a négy magyar férfi élversenyző fiatal, így Rióban is jó esélyeink lehetnek majd.

„Úgy jöttem ide, meg is beszéltem az edzőmmel és a pszichológusommal, hogy ez csak egy öttusaverseny. Aztán amikor beléptem a vívóterembe, rájöttem, hogy ez annál sokkal több. Kellett pár asszó a vívásnál, hogy bemelegedjek. A nap folyamán lépésről lépésre jöttem fel. Ilyen közönség, mint a magyar, a világon nincsen, nagyon jól esett, hogy ennyi magyar kijött ide. Svoboda megérdemli a győzelmet, 1024 pontot vívott, nagyszerűen kombájnozott. Én nagyon örülök a bronznak” – mondta Marosi Ádám az eredményhirdetés után.

Az olimpia előtt Marosi Ádám mondta az ünnepélyes eskütételen a magyar sportolók nevében elhangzó hivatalos búcsúbeszédet. Akkor a versenyző azt mondta, mutassuk meg, milyen a magyar virtus, és tegyük oda úgy magunkat, hogy arra mindenki büszke legyen. Ő kapta a legnagyobb tapsot akkor, sokaknak szívhez szóló volt a monológja. A Sport24 kérdésére, miszerint ez sikerült-e, így válaszolt:

„Huh, nagyon sokszor eszembe jutott ma ez a beszéd, és aztán amikor elmondtam, a sok dicséret és köszönet mellett rájöttem, hogy nagyon nagy terhet és felelősséget raktam vele magamra. Azt mondtam, legyen magyar virtus, ma a verseny közben meg csak annyit, ok, hát akkor legyen” – így Marosi, aki többször is elmondta a sajtóbeszélgetésen, mennyire szereti a sportágát, és ez itt, ebben a fantasztikus környezetben csak megerősítést nyert.

„Akit egyszer beszippantott az öttusa, az nem tud tőle megszabadulni, és nem is akar” – mondta, és kérdésünkre hozzátette, igen, majd egyszer szívesen foglalkozna edzőként a fiatalokkal, na és úgy érzi, jó esélyei vannak Tóth Adriennek és Kovács Saroltának a vasárnapi női versenyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik