Sport

Áder a faluban, Berki emlékezetes tette

smith, berki (smith, berki, )
smith, berki (smith, berki, )

Az olimpiai faluba látogatott a köztársasági elnök, a Berki-Smith ölelés az emlékezetes pillanatok között, a bajnok példaképének ajánlotta világcsúcsát.

A magyar államfőt Borkai Zsolt MOB-elnök, Molnár Zoltán, a MOB főtitkára, Szabó Bence, a MOB sportigazgatója és Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója kalauzolta körbe pénteken a faluban, ahol Czene Attila sportért felelős államtitkár és Csák János londoni magyar nagykövet is jelen volt.

Áder János a versenyzők szálláshelyén köszönetét fejezte ki a magyar sportolóknak, akik – mint mondta – sokéves áldozatos munkával szerezték meg a kvalifikációt a játékokra, s Londonban fantasztikusan teljesítenek.

A köztársasági elnök emellett a magyar szurkolókat is méltatta, akik szerinte szintén aranyérmet érdemelnek.

Megható pillanat Berki és Smith jóvoltából

A londoni olimpia egyik emlékezetes, megható pillanatai közé sorolta az egyik brit napilap azt, amikor a lólengés döntője után az aranyérmes Berki Krisztián és a tőle éppen elmaradt brit Louis Smith átkarolja egymást a dobogón.

Az Evening Standard csokorba szedte azokat a momentumokat, amikor nem a küzdelem, a keménység vagy a harc dominál, hanem a sport a nemes arcát mutatja. A lap ezek között említi, amikor a lólengés vasárnapi fináléja után a magyar és a brit tornász átölelte, majd a sajtótájékoztatón kölcsönösen dicsérte egymást.

Berki úgy nyert a hazai közönség előtt szereplő Smith előtt, hogy mindketten ezredre azonos pontot kaptak, de Berkinek magasabb volt a kivitelezési pontszáma, így övé lett az aranyérem.

A világrekorder nem felejtette el példaképét

A férfi 800 métert világcsúccsal nyerő kenyai David Rudisha győzelmét Sebastian Coe-nak, a londoni olimpia szervező bizottság (LOCOG) elnökének ajánlja.


David Rudisha és az ő világcsúcsa (Fotó: AFP)

Rudisha elárulta: pályafutása során Coe korábbi sikerei motiválták, a középtávfutóból sportvezetővé lett brit ugyanis 16 éven át tartotta a 800 m világcsúcsát, 1500-on pedig 1980-ban és 1984-ben is olimpiai bajnoki címet szerzett.

“Coe-t nagyon jó barátomnak mondhatom. Februárban, amikor Londonban jártam, személyesen vitt körbe az Olimpiai Stadionban, ami nagyon jólesett” – mondta a saját 800-as világrekordját 1:40.91 percre javító, 23 éves atléta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik