Sport

Meglepetések harca a magyar meccs

ferfi-kezilabda-izland-utan (kezilabda, )
ferfi-kezilabda-izland-utan (kezilabda, )

Péntek este hatkor a magyar férfikézilabda-válogatott a döntőbe jutásért lép pályára a svédek ellen. Sem a mieinket, sem ellenfelüket nem várták a legjobb négy közé.

A magyar csapat az egyetlen az olimpiai tornán, aki döntőért játszhat azután, hogy negyedikként végzett a csoportmérkőzések alatt. A kevésbé meggyőző rajt után a szerbek elleni fantasztikus meccsel kerültek a legjobb 8 közé kéziseink, ahol drámai küzdelemben, dupla hosszabbítás után felülmúlták az abszolút favoritnak számító izlandiakat.

Pénteki ellenfeleik sem számítottak esélyesnek az Európa-bajnok dánok ellen, azonban a svédeknek is „sikerült a lehetetlen”. A svéd sajtó bizakodóan tekint az összecsapás elé, örülnek, hogy nem Izland ellen játszanak, mi pedig reméljük, hogy nem lesz igazuk.

Magyarország férfikézilabda-válogatottjának még sosem sikerült érmet szereznie az ötkarikás játékokon, elődöntőt azonban már háromszor is vívtak. Négyszer végeztek a negyedik helyen (legelőször, 1936-ban még nem rendeztek elődöntőt), legutóbb 2004-ben Athénban. A svédek többszörös ezüstérmesek, zsinórban háromszor egymás után jutottak döntőbe, de egyszer sem sikerült olimpiát nyerniük. 2004-ben és 2008-ban ki sem jutottak a játékokra.

Ami pedig az egymás ellen játszott statisztikákat illeti: a svédek nyolcszor bizonyultak jobbbnak, és csak két mérkőzést vesztettek el a magyarokkal szemben. Döntetlenre egyszer végződött a két csapat meccse. Legutóbb, az olimpiai selejtezőn a svédek győztek, de ne felejtsük el, hogy annak a meccsnek nem volt igazán komoly tétje, ma pedig történelmet írhatnak a fiúk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik