Sport

Hatos pontot szerzett szabadfogásban

Hatos Gábor (hatos gábor, )
Hatos Gábor (hatos gábor, )

A szabadfogású birkózók 74 kilogrammos mezőnyében induló Hatos Gábor az ötödik lett a londoni olimpián, miután kikapott a bronzmérkőzésen.

Pénteken a magyarok is bemutatkoztak a szabadfogású birkózók mezőnyében. Hatos Gábor a nap egyetlen magyar indulója, neki erőnyerőként nem kellett a selejtezőben szőnyegre lépnie. Mint ahogy ellenfelének, a kínai Zhan Chongyaónak sem.

A világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Hatos jól kezdte a mérkőzést, másfél percig csak fárasztotta ellenfelét, majd kétszer is levitte a földre, így 2-0-ra megnyerte az első menetet. Ahogy kezdte, úgy folytatta, a második etapban is a kínai mögé tudott kerülni egy pontért.

Hatos nem változtatott a jól bevált recepten, újra ellenfele mögé került, majd a földre vitte, így elhúzott 2-0-ra. A kínai nem tudott újítani, a magyar fiú pedig remekül kibekkelte a végéig, így továbbjutott a negyeddöntőbe.

Negyeddöntő:

Moszkvai születésű kazah volt Hatos következő ellenfele, Abdulhakim Sapijev honfitársunkhoz hasonlóan 2010-ben világbajnoki bronznak örülhetett. Hatos nagyon fogadkozott a mérkőzés előtt, ugyanis legutóbb 0-0-át birkóztak egymással, a magyar most át akart gázolni riválisán.

Eleinte nem találtak egymáson fogást a riválisok, az iram ugyanakkor nagy volt. Hatos volt az aktívabb, ám nem volt pontot érő akció egyik oldalon sem, így golyóhúzásra került sor. Hatosnak kedvezett a szerencse, kivitte ellenfelét a szőnyegről, így 1-0-ra nyerte az első két percet.

A második menetben is kiegyenlített csata folyt, azonban Hatos 29 másodperccel a játékrész vége előtt kitessékelte ellenfelét a szőnyegről, így bejutott az elődöntőbe! Az ellenfél az irániak vb-ezüstérmese, Szaed Gudarzi lesz.

Elődöntő:

Az iráni fiú nem teketóriázott, már az első menetben nekiesett a magyarnak, ki is tolta a szőnyegről, ezzel megnyerte az első menetet. A másodikban sikeresen támadta Hatos lábát egy pontért, majd egy ízben megemelte és kivitte a szélre, ezzel újfent elhúzott 2-0-ra.

Hatos Gábor aztán már nem tudott pontot érő akciót bemutatni, így a továbbiakban a bronzért csatázhat.

Bronzmérkőzés:

Kicsit könnyebb sorsolást is el tudtunk volna képzelni Hatosnak, ugyanis a pekingi ezüstérmes csapott össze a bronzérmessel. A párharcot végül tükörsimán nyerte meg előbbi, így az üzbég Szoszlan Tigijev várt a magyar birkózóra. Érdekesség, hogy őt is, csakúgy, mint Hatost az iráni győzte le.

Rendesen egymásnak feszültek a riválisok, nagy belharc folyt a szőnyegen. Az üzbég aztán bő egy perc után sikeresen támadott lábra, majd a magyar mögé került, kapott érte egy pontot, ezzel pedig meg is nyerte az első menetet.

A második felvonásban is gyűrték egymást a birkózók, Hatos próbálkozásai azonban nem jártak sikerrel – igaz, a Tigijevé sem. Az üzbég húzhatott golyót, a szerencse neki kedvezett. Tigijev Hatos bal lábát támadta, nagy volt a küzdelem, de végül az ellenfélnek ítélték a pontot.

Hatos Gábor ott volt az érem kapujában, ám ezúttal be kellett érnie az ötödik hellyel.

“Az is nagy dolog, hogy kijutottam az olimpiára” – mondta Hatos, aki Pekingben fülgyulladás miatt nem indulhatott el. “Lesz bennem annyi tűz, hogy a következő játékokat is megcélozzam.”

A birkózóválogatottból eddig a kötöttfogású Lőrincz Tamás (66 kg) ezüst-, Módos Péter (55 kg) bronzérmet szerzett. Szombaton utolsóként a szabadfogású Ligeti Dániel (120 kg) lép szőnyegre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik