Sport

Gercsák 18. lett 10 kilométeren

gercsák csaba (ingyenes)
gercsák csaba (ingyenes)

Gercsák Csaba a 18. helyen ért célba a férfiak 10 kilométeres hosszútávúszásában a londoni olimpián.

A csütörtöki naphoz hasonlóan pénteken is volt magyar versenyző a 10 kilométeres hosszútávúszás döntőjében az ötkarikás játékokon. Gercsák Csaba állt rajthoz a férfiak mezőnyében – egy nappal korábban Risztov Éva olimpiai bajnok lett a versenyszámban –, és a rajt után jól tartotta a tempót az élen haladókkal.

Az első két kör után a középmezőnyben, a 15. helyen haladt a magyar úszó, miközben az élen egymást váltogatta a tunéziai Oussama Mellouli és a német Thomas Lurz.

A hatodik kilométer után sem változott jelentősen az állás, ám a negyedik kör megkezdésénél Gercsák remek tempókkal feljött a tizedik helyre, vagyis közel járt a pontszerzéshez. Azonban a hajrára kissé lemaradt a vezető csoporttól, és végül a 18. pozícióban fejezte be a viadalt, 1:51:30.9 órás idővel, vagyis sem az érem-, sem a pontszerzés nem sikerült, de már a táv teljesítése is bravúrszámba megy.

„Az időeredménnyel elégedett vagyok, a helyezésem lehetett volna jobb is, de hát nagyon erős volt a mezőny – értékelt Gercsák. – Igyekeztem együtt menni a többiekkel, körről körre erősebb tempót diktáltam magamnak, s voltam tizedik is, de előrébb kapaszkodni nem tudtam. Öt körig kiválóan ment, annak a vége felé és a hatodik elején volt holtpontom, de átestem rajta, és én is megpróbáltam hajrázni. Ennyire sikerült. Összességében elégedett vagyok.”

A végső győztes Mellouli egyébként nem ismeretlen hazánkban, hiszen korábban rövidtávon nyert érmeket, és többször csatázott Cseh Lászlóval is vegyesen, ám egy doppingvétség miatt 2007-ben megfosztották világbajnoki érmeitől, és másfél évre eltiltották a versenyzéstől.

Pekingben viszont már rajthoz állt 1500 méter gyorson, és meg is nyerte az olimpiai aranyat, most Londonban pedig bronzérmes lett ezen a távon.

Eredmény – férfi 10 kilométeres hosszútávúszás
1. Oussama Mellouli (tunéziai) 1:49:55.1
2. Thomas Lurz (német) 1:49:58.5
3. Richard Weinberger (kanadai) 1:50:00.3
… 18. Gercsák Csaba 1:51:30.9

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik