Sport

Egyszer minden sorozat megszakad

Az olimpia 12. és 13. napján Magyarország számos pozitív és negatív sorozata szakadt meg. Tekintsük át ezeket!

Dombi Rudolf és Kökény Roland párosa fantasztikus versenyzéssel aranyérmet nyert az 1000 méteres kajakverseny szerdai döntőjében a londoni olimpián. Csodálatos küzdelemben végeztek az első helyen, alig 5 századdal verték a portugál kettőst. Ami még szenzációsabbá teszi ezt a győzelmet, hogy eddig magyar páros nem tudott győzni ezen a távon, négy ezüst és két bronz volt a termés szerdáig.

Aranyérmet nyert a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina összeállítású kajak négyes 500 méteren, amivel egy 1992 óta tartó nyeretlenségi szériát tört meg. Az elmúlt három olimpián mindig ezüstérmes volt a magyar női négyes, Kovács Katalin kivétel nélkül tagja volt mindegyik egységnek.

Kemény Dénes pólósai nem jutottak be a legjobb négy közé, és ezzel nem csak az aranyérem megszerzésének esélye úszott el, hanem önmagában az éremszerzés lehetősége. Ilyen utoljára a férfi vízilabda-válogatottal 1996-ban, Atlantában fordult elő. Akkor a szövetségi kapitány Horkai György volt, és zsinórban az volt a harmadik olimpia, amikor férfi pólósaink nem állhattak fel a dobogóra.

Ezüstérmet nyert a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összeállítású magyar kajak négyes 1000 méteren. 1988 óta Peking kivételével mindig az első két hely valamelyikén végzett az aktuális magyar négyes, Kammerer 2000-ben és 2004-ben aranyérmet szerzett ezen a távon. Eddig Horváth Gábor volt az olimpiák történetében a legeredményesebb 1000 méteren két arannyal és egy ezüsttel, most már Kammerer Zoltánnal holtversenyben vezetik az összetett listát, aligha bánkódik emiatt Horváth.

Nem sikerült a címvédés a Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa párosnak 500 méteren. A lányok nagyon csalódottan vették át ezüstérmüket, hiszen sportágtörténeti tettre is készültek, a játékok történetében ugyanis még egyetlen páros vagy négyes egység sem tudott triplázni, azaz egymást követő három olimpián nyerni ugyanabban az összeállításban.

Amennyiben Douchev-Janics Natasa 200 méter egyesben aranyérmet szerez, azzal minden idők második legsikeresebb női kajakosa lesz az olimpiák történetében a német legenda, Birgit Fischer mögött.

Szintén sporttörténelmet írhat a magyar férfikézilabda-válogatott, története során először juthat be olimpiai fináléba. Ha eddig a válogatott bejutott a legjobb négy közé, akkor mindig a negyedik helyen végzett, 1988-ban épp Mocsai Lajos irányításával. Az elmúlt napokban számos sorozatunk megtört, miért ne pont ez szakadna meg?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik