Sport

A címvédő sikere zárta a női focitornát

egyesült államok, női foci (egyesült államok, )
egyesült államok, női foci (egyesült államok, )

Az amerikai hölgyek negyedik olimpiai bajnoki címüket ünnepelhették: ezúttal a világbajnok Japánt győzték le.

Végéhez érkezett csütörtökön az olimpián a női labdarúgótorna. A játéknap első mérkőzésén természetesen még csak a bronzérem volt a tét: a dobogó legalásó fokáért Kanada szállt harcba Franciaországgal.

A tengerentúliak az elődöntőben az Egyesült Államoktól kaptak ki egy drámai meccsen, ugyanis Alex Morgan a 123. percben fejelte be a jenkik győztes találatát, míg a gallok a világbajnok japánoktól szenvedtek 2-1-es vereséget.

A bronzmeccsen azonban a kanadaiak örülhettek, és fordult a kocka, most ők nyertek egy kései góllal. Diana Matheson ugyanis a 92. percben vette be a gallok kapuját úgy, hogy egy lapos lövés megpattant az egyik védőn, így került a középpályás elé, aki közelről gurított a hálóba.

A fináléban a jelenlegi női mezőny két legerősebb alakulata jutott be: a háromszoros győztes, címvédő Egyesült Államok és a regnáló világbajnok Japán

Az USA sokáig nem várt a gólszerzéssel: Carli Lloyd ugyanis már nyolc perc után gólt ünnepelhetett, majd a szünet után szinte azonnal duplázott a labdarúgó. 

Yuki Ogimi tette a hajrára szorossá a találkozót, ám a megszerzett előnyt megtartották az amerikai hölgyek, így 1996, 2004 és 2008 után ismét az ő nyakukba akasztották az aranyat. Tiszteletre méltó teljesítmény, hogy az USA ’96 óta – akkor került fel az olimpia palettájára a női labdarúgás – mind az öt kiírás döntőjében ott volt, négyet megnyert és csak egyszer távozott ezüsttel.

Eredmények – olimpia futballtorna, nők
döntő:
Egyesült Államok – Japán 2-1 (1-0)
Gólszerzők: Lloyd (8., 54.) illetve Ogimi (63.)

bronzmérkőzés:
Kanada – Franciaország 1-0 (0-0)
Gólszerző: Matheson (92.)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik