Sport

Vajda Attila hatodik 1000 méteren

A kenus Vajda Attila címvédőként hatodik lett 1000 méteren a londoni olimpia szerdai versenynapján.

A Londontól 40 km-re nyugatra fekvő Eton Dorney központban kora reggel szürke volt az égbolt, szitált az eső, de a rajtra kiderült, és a nézők – köztük jó pár, zászlóval felszerelkezett magyar – már napsütésben szurkolhattak a lelátókon. A létesítmény befogadóképességét a játékokra 30 ezer fősre növelték, s az első finálés napon telt ház, fantasztikus hangulat várta a versenyzőket.

A Pekingben és tavaly, a szegedi világbajnokságon is győztes, 29 éves Vajda Attila egyértelműen arra készült, hogy megismételje négy évvel ezelőtti sikerét. A nyolcas döntőben a német Sebastian Brendel, az üzbég Vagyim Menkov, a 2004-ben aranyérmes spanyol David Cal, az orosz Ilja Stokalov, a francia Mathieu Goubel, a kanadai Mark Oldershaw és a fehérorosz Alekszandr Zsukovszkij volt az ellenfele. Storcz Botond szövetségi kapitány előzetesen azt mondta, hogy a szegedi kenusnak minden esélye megvan a címvédésre, de biztos benne, hogy nem fogják könnyen adni az újabb diadalt.

A magyar nem kezdett túl jól, beragadt a rajtnál, majd féltávnál csak a nyolcadik helyen haladt, miközben az élen Menkov, Brendel és Goubel nagyon elment a többiektől. Négyszáz méterrel a cél előtt Vajda megpróbálta megnyitni a hosszú hajrát, de a hajója csak nem akart megindulni, a vezető hármas, s ezzel együtt a dobogó pedig egyre távolodott. Brendel magabiztosan vezetett, s ekkor már látszott, hogy Vajdának csodára lenne szüksége az éremszerzéshez. Ez nem következett be, s miközben a friss Európa-bajnok Brendel már a célban ünnepelt, a magyar a hatodik helyen ért célba.

Természetesen jobb eredményre számítottam, de úgy érzem, kihoztam magamból a maximumot, mindent megtettem – nyilatkozott Vajda. – Azért jöttem ide, hogy kihajtsam magam, mindent megpróbáltam, indítottam, de gyorsabbak voltak a többiek. Ilyen a sport, egyszer fenn, egyszer lenn. Most van újra négy évem. Változnak az idők, ez a mezőny nyolc éve, de négy éve sem volt ilyen, nagyon összesűrűsödött. Aki bekerült a döntőbe, azok közül bárki nyerhetett.”

Mindehhez még hozzátette, csak két nappal a kajak-kenu versenyek előtt érkezett az olimpiára:
“Ez kicsit kevés volt, jobb lett volna hamarabb jönni, más az időjárás, más a víz, mint Szegeden.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik