Sport

Vajda csak 6., túl későn érkezett Londonba?

vajda attila (i) (vajda attila, )
vajda attila (i) (vajda attila, )

A férfi-kenuegyes 1000 méteres döntőjében Vajda Attila elrontotta a rajtot és a hatodik, pontszerző helyen ért célba.

A szerdai kajak-kenu program a férfi-kajakegyesek 1000 méteres döntőjével kezdődött. A nap négy fináléjából ebben az egyben nem voltunk érdekeltek.

A rajtot a kanadai van Koeverden kapta el a legjobban, és már 250 méter után egy hajóhossznyi előnyt szerzett magának. Őt a norvég Larsen és a dán Poulsen követte. A kanadai egyébként a rövidebb távon, 500 méteren Athénban aranyat nyert, Pekingben pedig ezüstöt, most Londonban pedig nagyon jó úton haladt a második olimpiai diadalához.

750 után azonban elfáradt van Koeverden, nem tudta tartani azt az elképesztő tempót, amivel kezdett, így Eirik Veras Larssen beelőzte, és végül közel egy fél hajóhossznyival megverte a kanadait.

A második döntőben viszont már volt magyar, méghozzá kenu egyes 1000 méteren: a címvédő Vajda Attiláért szoríthattunk. A hármas pályán beragadt Vajda és közel egy hajóhossznyi hátrányt halmozott fel 250 méter alatt. Ekkor a német Brendel és a francia Goubel vezetett. A magyar kenus teljesen leszakadt az élmezőnytől, akikhez csatlakozott még az üzbég Menkov is. 500 méter után sajnos utolsó előtti helyen haladt Vajda, így még az érem is elérhetetlen távolságban volt.

Brendel és Menkov csatájában a német tartotta előnyét 750 méter után is, majd a cél előtt már szépen leszakította magáról az üldöző üzbéget, helyére pedig Cal Figueroa spanyol és Mark Oldershaw kanadai rivális érkezett meg, de Sebastian Brendelt senki sem szoríthatta meg, így az ő nyakába akasztották az aranyat. Vajda Attila négy másodperces hátránnyal csak hatodik lett.

“Természetesen jobb eredményre számítottam, de úgy érzem, kihoztam magamból a maximumot, mindent megtettem – nyilatkozott Vajda. – Azért jöttem ide, hogy kihajtsam magam, mindent megpróbáltam, indítottam, de gyorsabbak voltak a többiek. Ilyen a sport, egyszer fenn, egyszer lenn. Most van újra négy évem. Változnak az idők, ez a mezőny nyolc éve, de négy éve sem volt ilyen, nagyon összesűrűsödött. Aki bekerült a döntőbe, azok közül bárki nyerhetett.”

Mindehhez még hozzátette, csak két nappal a kajak-kenu versenyek előtt érkezett az olimpiára:

“Ez kicsit kevés volt, jobb lett volna hamarabb jönni, más az időjárás, más a víz, mint Szegeden”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik