Sport

Aranydélelőtt Londonban: két egységünk is olimpiai bajnok!

női-kajak-négyes (ingyenes, )
női-kajak-négyes (ingyenes, )

Az 1000 méteres férfi-kajakkettes döntőjében, és a női 500 méteres női kajak négyes fináléjában is magyar hajó végzett az első helyen.

A szerdai kajak-kenu program harmadik fináléjában – Vajda Attila hatodik helye után – az Európa-bajnok Kökény Roland, Dombi Rudolf páros éremesélyesként ült hajóba.

A duó egyébként 3:11.393-as idővel kvalifikálta magát a döntőbe, ahol ott voltak a világbajnokok, a Vlcek, Gelle duó és az olimpiai címvédő, a Hollstein, Ihle kettős is.

A magyar egység jól kezdett, és az első métereken holtversenyben az első helyen eveztünk a svédek és a portugálok mellett. Az északiak aztán 250 után megindultak, és mintegy kétméteres előnyt szereztek, azonban párosunk 500 méternél pont fél másodperces hátrányban volt.

Dombiék nagy hajrával készültek az utolsó 200-300 méterre és ezt láhattuk is, ugyanis egy tizedet javítottak, majd begyújtották a rakétákat, és simán lenyomták a svédeket, miközben mellettük a németek és a portugálok is tartották a tempót. A befutó olyan szoros volt, hogy elsőre nem is lehetett megállapítani, ki érkezett be elsőként.


Fotó: MTI / Kollányi Péter

A sokszori visszajátszásból azonban kiderült, hogy a Dombi Rudolf, Kökény Roland kettős olimpiai bajnok lett, mivel hihetetlen módon, 53 ezreddel (!) verték meg a luzitánokat, és a közel fél másodperccel a németeket.

1992 után ismét nyert utoljára női kajak négyes olimpiát, akkor még a Kőbán Rita nevével fémjelzett kvartett diadalmaskodott az ötkarikás játékokon.

Most Londonban azonban a lehetőség megvolt, ha nem is aranyra, de ez éremre mindenképp. A rajtot remekül kapták el a hölgyek, és azonnal az élre álltak. A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina összetételű magyar egység mellett a fehéroroszok és a németek küzdöttek a dobogóért.


Fotó: MTI / Kollányi Péter

A magyar lányok 250 után még másodikok voltak, azonban megindították a hajrát, és 100 méterrel a cél előtt hihetetlen erővel lapátoltak és közel fél hajóhossznyi előnyt szereztek maguknak. A befutónál már nem is volt kérdéses az olimpiai bajnok kiléte: Magyarország négy tizeddel verte meg a német négyest, és hattal a fehéroroszt, így egy délelőtt alatt két aranyéremmel gazdagodott a küldöttségünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik