Sport

Tömegbaleset 110 gáton, a két magyar kiesett

baji, hsziang (baji, hsziang)
baji, hsziang (baji, hsziang)

Baji Balázs és Kiss Dániel nem jutott tovább a 110 gát bukásokkal tarkított selejtezőjéből.

Az ezúttal is már a délelőtti program első percétől telt házas Olimpiai Stadionban a két magyar közül a 2010-ben Eb-bronzérmes, súlyos betegség után lévő Kiss Dániel került előbb sorra, az ötödik futamban. A hat futamból az első három helyezettek mellett a további hat legjobb időt elérő jutott a szerdai elődöntőbe.

Az Ikarus BSE futója, aki tavalyi műtétje után csak az év elején kezdhette újra az edzéseket a hatos pályáról indult, mellette a hetesen a világranglistát 12.93 mp-cel vezető amerikai Aries Merritt kapott helyet. Kiss gyengén rajtolt, de aztán jó ritmusban közelített vetélytársaihoz, egy kisebb hiba után azonban megtört a ritmusa, s végül a hatodik helyen ért célba, 13.62 mp-es idejével pedig már nem reménykedhetett a továbbjutásban.

“Azok után, amiken végigmentem, örülök, hogy itt vagyok – nyilatkozott Kiss, utalva arra, hogy műtétje után húsevő baktérium támadta meg a lábát. – Az idővel meg kell elégednem, más kérdés, hogy hellyel akár ez az idő is elég lehetett volna a továbbjutáshoz. Előzetesen hittem benne, hogy sikerül, de az elejét elrontottam és sok technikai hibát követtem el.”

A 23 éves, utánpótlás Eb-2. Baji Balázs a hatodik futamban az athéni olimpiai bajnok kínai Liu Hsziang mellől rajtolt, őrült futás lett belőle.

Már az első gát előtt lábához kapott és megállt az idei Eb-n bronzérmes lengyel Artur Noga, majd Baji két oldalán egyszerre rúgta fel a gátat és bukott Hsziang és a barbadosi Shane Braithwaite. A táv felénél aztán még a szenegáli Moussua Dembele is elesett.

A Helsinkiben rendezett júniusi Eb-n Kisshez hasonlóan elődöntős Baji ötödikként dobta be magát, 13.76 mp-cel.

A futam után Hsziangot először tolókocsiban vitték le a pályáról, de a pekingi olimpián sérülés miatt viszalépő kínai visszajött. A közönség érzelmeire játszva fél lábon végigszökdécselte a távot, majd Baji Balázs is szerephez jutott, segített sporttársának, magasba tartotta Hsziang kezét, akit végül a többi futó támogatott le. A külföldi, főleg kínai újságírók azonnal megrohanták a magyar gátast.

“Hsziang nagy bajnok, világcsúcstartó volt, a tiszteletemet akartam kifejezni így. Ha nyer, nyilván más lett volna a helyzet, de megsérült, ezért tettem, amit tettem” – mondta Baji, aki 13.50 mp-es egyéni csúcsa közelében szeretett volna futni.

“Nem úgy alakult, ahogy szerettem volna. Nyilván nem ezen múlott, de megzavart a nagy bukás. Futás közben azon gondolkodtam, ez hogy történhetett meg, nem értem hozzájuk. Olyan időkkel lehetett továbbjutni, amire én is képes vagyok.”

Videó: így esett el három gátas egy futamban (egy pedig megállt)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik