Sport

Tökéletes eddig a kajakosok teljesítménye

Döntős a férfi kajaknégyes 1000 méteren, Kozák Danuta és aKovács Katalin, Douchev-Janics Natasa páros pedig győzelemmel jutott a középfutamba.

A hangulatra a hétfői nyitányhoz hasonlóan ezúttal sem lehetett panasz a brit fővárostól 40 km-re nyugatra fekvő Eton Dorney központban, a lelátók annak dacára megteltek, hogy most is csak előcsatározásokat rendeztek. A nézők között ott volt egy maroknyi, de annál hangosabb magyar szurkolócsoport, a Beé István vezette “Beé-közép” is, amelynek tagjai piros-fehér-zöldbe öltözve, dobokkal, kereplőkkel felszerelkezve buzdították a honfitársakat.

Az ezen a napon érdekelt három magyar egység közül először a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán vezette Kammerer, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összeállítású férfi kajaknégyes mutatkozott be, öt hajót felvonultató futamukban a győzelem egyből döntőt ért. Jól kezdtek Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványai, a rajt után egy ideig vezettek, majd féltávnál a második helyen haladtak a csehek mögött. A hajrához érkezve aztán visszatámadtak, sikerrel, s ha szoros versenyben is, de megnyerték a futamot, s jutalmul kihagyhatják a középdöntőt.

A K-1 500 méteren érdekelt Kozák Danuta megnyerte előfutamát a londoni olimpia keddi versenynapján. A magyar versenyző később a középfutamból harcolhatja ki a legjobb nyolc közé kerülést.

Ebben a számban az előfutamok gyakorlatilag bemelegítésnek számítottak, a Domino Honvéd 25 éves lapátforgatójának például öt riválisa volt első pályáján, s a kiírás szerint a legjobb hat, azaz mindenki a középfutamba került.

A tavalyi, szegedi világbajnokságon és az idén júniusi, zágrábi Eb-n is ezüstérmes Kozáknak jó edzés volt az első pálya, féltávnál még a második helyen haladt a dél-afrikai Bridgitte Hartley mögött, aztán gyakorolva a hajrát könnyedén megelőzte riválisát és elsőként haladt át a célvonalon.

Ahogy Kozáknak (K-1 500 m), úgy az Athénban és Pekingben is aranyérmes, friss Európa-bajnok Kovácséknak sem volt izgulnivalójuk első londoni versenyükben, amelyben öt hajó szállt vízre, s mind továbbjutott a középfutamba.
A Domino Honvéd 31-szeres világbajnoka hétfőn, a négyessel már letesztelte a pályát, a háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics ugyanakkor most debütált a híres Eton College fiúiskola tulajdonában lévő, s a windsori kastély közelében elterülő létesítményben. Bár tét nem volt, a magyarok remek pályát mentek, harmonikusan evezve, favorithoz méltó magabiztossággal utasították maguk mögé riválisaikat, köztük a világbajnoki címvédő osztrák Yvonne Schuring, Viktoria Schwarz kettőst.

A szám középfutamai 12:50-től zajlanak majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik