Sport

Storcz: jók az ellenfelek, nem adják könnyen az érmeket

Vajda Attila középfutamból kvalifikálta magát, a férfi páros 1000 méteren, a női négyes pedig 500-on már az előfutamból továbbjutott.

A C-1 1000 méter első előfutamában Vajda Attila könnyedén kenuzott. Egy futamgyőzelemmel sem kvalifikálhatta volna magát közvetlenül a döntőbe, így a szám címvédője meg sem próbálta megelőzni a rajt-cél győzelmet arató francia Mathieu Goubelt. Természetesen a magyar kenus legnagyobb ellenfelei sem lőtték el a puskaporukat a második előfutamban, amelyet a spanyol Cal nyert meg a kanadai Oldershaw és a német Brendel előtt. Ők hárman versenyeztek egy jót, de nem „meccseltek le” egymással a futamgyőzelemért. Vajda Attilához hasonlóan nem nyerte meg a futamát az üzbég Vadim Menkov sem. A 2009-es és 2010-es év világbajnoka második lett, egy tizeddel lemaradva a román Chirila mögött.

A továbbjutott versenyzőket két középfutamba sorsolták össze. Vajda Attila a nehezebbikbe került, amelyikben Cal, Menkov és Brendel is rajthoz áll. Az esélyeknek megfelelően ők négyen kerültek a döntőbe. Brendel nyert, Vajda Attila, Cal és Menkov előtt. A másik középfutamból pedig Goubel, Oldershaw, Stokalov és Zhukouski jutott tovább, így szerdán bombaerős döntő lesz C-1 1000 méteren.

Már akkor tudtam, hogy nem lesz egyszerű feladatom, amikor megláttam a futambeosztást. Nyilvánvaló volt, hogy a jók közül valaki ki fog esni. 100-150 méterrel a cél előtt megindítottam a hajrát, és arra mentem, hogy biztosan továbbjussak – nyilatkozott a parton a szegedi kenus. – Rövid időn belül két pályát is le kellett eveznem, kihajtottam magam rendesen, el is fáradtam. Igazából nem is az ellenfelek jelentik a legnagyobb kihívást, hanem az időjárás, a szél, a hűvös idő. Ezek megnehezítik a dolgomat.”

Hibátlanul teljesített a Dombi RudolfKökény Roland páros K-2 1000 méteren. Az előfutamban remek hajrával verték a szinte végig vezető portugál Pimenta–Silva duót, így egyenes ágon kvalifikálták magukat a döntőbe. Szilárdi Katalin tanítványai ráadásul jobb időt lapátoltak, mint az első előfutamot megnyerő német Hollstein–Ihle páros.

A portugálok egy kicsit megleptek minket, jobban mentek, mint gondoltuk. Igaz, amikor megbillentek a cél előtt, akkor már előttük voltunk valamennyivel. A németeknél jobb időt mentünk, de nem tudjuk, mennyire evezték ki magukat. Délután pihenünk, holnap még lesz egy formába hozó edzés, szerdán pedig egy mindent bele pálya – nyilatkozta Dombi Rudolf.

Szintén egyből döntőbe jutott a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas-Zur Krisztina összeállítású női négyes. Egy jó rajt után könnyedén nyerték az előfutamot, így ők is készülhetnek a szerdai nagy csatára, ahol várhatóan a németekkel kell majd megküzdeniük az olimpiai bajnoki címért.

Nagyon elégedett voltam a rajttal. Rengeteget gyakoroltuk az edzőtáborban, és ennek köszönhetően jól is sikerült. Szeretnénk a döntőben meglepni a németeket a táv elején, bízom benne, hogy ha lerajtoljuk őket, akkor fejben összezavarodhatnak. Megmondom őszintén, amikor először összeültünk, nem gondoltam volna, hogy az olimpiáig ennyit tudunk fejlődni, nagyon biztató a formánk” – értékelt Szabó Gabriella.

A németek egyébként jobb időt eveztek, de Csipes Ferenc szerint ennek elsősorban az volt az oka, hogy ők nehezebb, küzdelmesebb előfutamba kerültek. A négyest felkészítő edző azt mondta, a döntő előtt már csak egy-két apróságon kell változtatni.

Storcz Botond szerint jól kezdett a csapat.

Látni az ellenfeleken, hogy nagyon jól felkészültek az olimpiára. Óriási csata várható az összes döntőben, az biztos, hogy egyik érmet sem adják majd könnyen. Vajda Attilának hatalmasat kell küzdenie a címvédésért, de ezt nyilván ő is tudja. K-2 1000 méteren igazán biztatóan alakulnak a dolgok, a női négyes pedig rossz szokásától eltérően már rajtolni is jól tud. Holnap jönnek az újabb előfutamok, aztán reméljük, hogy szerdán elkezdjük az éremgyűjtést” – mondta a szövetségi kapitány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik