Sport

Rajt kajak-kenuban, két arany a cél

douchev-janics-natasa(210x140)(1).jpg (douchev-janics natasa, )
douchev-janics-natasa(210x140)(1).jpg (douchev-janics natasa, )

A brit fővárostól 40 km-re nyugatra fekvő Eton Dorney központban 3 fős magyar válogatott legalább két aranyérem megszerzésének reményében száll vízre.

Ha öt érmet gyűjtene a csapat, és ezen belül lenne két arany, az szerintem egy jó helytállás lenne” – mondta előzetesen Storcz Botond szövetségi kapitány, aki versenyzőként háromszor nyert az ötkarikás játékokon (Sydneyben és Athénban), szakvezetőként ugyanakkor ez lesz az első olimpiai fellépése. “Éremesély természetesen ennél több is van, de a tapasztalok szerint ezekből sajnos nem mindből lesz dobogós helyezés.”

Elsőként a csapat egyetlen kenusa, Vajda Attila kezdi meg szereplését a Dorney-tavon, ő hétfőn reggel az 1000 m egyes előfutamában száll majd vízre a szám olimpiai és világbajnoki címvédőjeként – Storcz szerint minden esélye megvan arra, hogy újra a csúcsra érjen.

A férfi kajakosoknál Dombi Rudolf és Kökény Roland egysége friss Európa-bajnokként indul, s mindenképpen a dobogót veszi célba, de a zágrábi kontinensviadalon mutatott teljesítmény alapján titkos esélyesként is számon tartják őket. A négyes és a K-1 200 m-en induló Dudás Miklós számára a pontszerzés lehet a reális cél a brit fővárosban.

A sportágért rajongó közvélemény és a szakma a női válogatott minden egységét éremesélyesként kezeli. Kozák Danuta egyesben tavaly második lett a szegedi világbajnokságon, majd idén júniusban szintén ezüstérmesként zárt az Eb-n. A Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa duó kontinensbajnoki címet ünnepelhetett a horvát fővárosban, egységük kétszeres címvédőként indul majd az ötkarikás játékokon. Douchev-Janics 200 m egyesben egyértelműen a favoritok közé tartozik, az 500 m-es négyes pedig azt a célt tűzte ki maga elé, hogy megtörje a nagy rivális németek 1996 óta tartó egyeduralkodását. Magyarország női kvartettje legutóbb 1992-ben, Barcelonában állhatott a dobogó legfelső fokára.

A küzdelmek hétfőn az előfutamokkal rajtolnak, a döntőkre szerdán, csütörtökön és szombaton kerül sor.

A magyar csapat:

férfiak:

K-2 1000 m: Dombi Rudolf, Kökény Roland
K-4 1000 m: Tóth Dávid, Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Pauman Dániel
K-1 200 m: Dudás Miklós
C-1 200 és 1000 m: Vajda Attila

nők:

K-1 500 m: Kozák Danuta
K-2 500 m: Kovács Katalin, Douchev- Janics Natasa
K-4 500 m: Szabó Gabriella, Kozák, Kovács, Fazekas Krisztina

Férfi K-1 1000 és K-2 200 m-en, illetve C-2 1000 m-en nem indít, illetve indíthat egységet Magyarország.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik