Sport

Iszinbajevát letaszították a trónról

jelena iszinbajeva (jelena iszinbajeva, )
jelena iszinbajeva (jelena iszinbajeva, )

A női rúdugrás fináléjában az kétszeres olimpia bajnok Jelena Iszinbajeva csak a bronzérmet szerezte meg.

Hétfőn az atlétika döntők a női súlylökéssel kezdődtek: az egyértelműen favoritnak tartott fehérorosz Nadzeya Ostapchuk nyerte meg a viadalt. A pekingi ötkarikás játékok bronzérmese a harmadik sorozatban dobta meg a végül győzelmet érő 21,36 métert. A 31 éves olimpikon közel félméterrel előzte meg riválisát, az új-zélandi Valerie Adamst, míg a harmadik az orosz Jevgenyija Kolodko lett.

Az este második fináléja a férfiak 400 méteres gátfutása volt. A mezőnyben ott volt a brit David Greene, világ- és Európa-bajnok, Angelo Taylor, a címvédő, valamint a kétszeres olimpiai bajnok Felix Sanchez, így az előzetes várakozásoknak megfelelően hármuk közül várhattuk a győztest.

A rajt után Taylor és Javier Culson haladt az élen, szinte a táv végéig, ám a Sanchez a célegyenesre fordulva elképesztő hajrát indított és mindenkit állva hagyott. 47.63 másodperccel nyerte meg az aranyat a dominikai futó Tinsley és Culson előtt.

Női 3000 méteres akadályfutásban nagyon lemorzsolódott a mezőny már a táv felénél, 800 méterrel a vége előtt például a címvédő Galkina is feladta. Az utolsó kanyarban végül a világbajnok orosz Julia Zaripova, aki végig vezetett ritmust váltott, és nagyon megverte a tunéziai Habiba Ghribit, akitől már az is meglepetés volt, hogy egyáltalán felfért a dobogóra. Mögöttük négy afrikai atléta ért célba: az etióp különítmény, Sofia Aseffa, Hiwot Ayalew és Etenesh Diro, valamint a kenyai Milcah Chemos Cheywa.

Szintén a világ legjobbja diadalmaskodott a férfiak mezőnyében 400 méteren: a grenadai Kirani James 43.94-el magabiztosan hagyta ott a többieket a befutónál. Az ezüstérmet a dominikai Luguelin Santos kapta, míg a bronzot a trinidadi Lalonde Gordon.

A hétfői versenynapot a női rúdugrás fináléja zárta. A szám kétszeres olimpiai bajnoka és címvédője Jelena Iszinbajeva számított az aranyesélyesnek, még úgy is, hogy mostanában nem igazán megy neki, és a visszonavonulást is fontolgatja. A londoni olimpia ez csak még egy lökést adhat tervének, ugyanis nagyon nem ment neki, ráadásul nem is ezüstöt, hanem bronzot szerzett csak.

A dobogó legfelső fokára a pekingi ezüstérmes amerikai, Jennifer Suhr állhatott fel, aki ugyanúgy 4,75 métert teljesített, mint a kubai Yarisley Silva, ám Suhr javára az döntött, hogy ő csak 4,75-ön hibázott egyszer, míg Silva 4,45-ön is. Iszinbajeva végül csak a 4,70 méteres magasságot tudta átugrani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik