Sport

Olimpiai bajnok lett Berki Krisztián

berki krisztián (berki krisztián)
berki krisztián (berki krisztián)

A magyar szempontból talán legjobban várt egyéni olimpiai fináléban a magyar tornász a brit Louis Smith-szel azonos pontszámot kapott, de így is aranyérmes lett.

Két magyar és két brit versenyző volt ott a londoni olimpia lólengés fináléjában, amelyet telt ház előtt és hatalmas hangulatban rendeztek meg a North Greenwich Arénában.

A nézők nagy része Louis Smithnek, valamint Max Whitlocknak drukkolt, a két brit már nagy sikert ért el a csapatversenyben, amikor is harmadik helyet szereztek. A mieink reménységei, Berki Krisztián az 5., Hidvégi Vid a 3. legjobb eredménnyel jutottak a döntőbe, de ez semmit sem jelent, ilyenkor mindenki tiszta lappal indul.

Az első versenyző Cyrill Tommasone, a francia fiú volt: a gyakorlata végét elrontotta, egyébként szépen tornázott, pontszáma hosszas várakozás után 15.141 lett.

Az olasz Alberto Busnari volt a második a lovon, Eb-ezüstérmes: nagyon nehéz gyakorlatot vitt véghez, amiért 15.400 pontot kapott.

A harmadik lovasnál dobogott először erősebben a szívünk. Hidvégi Vid, Eb- és vb-4. helyezett versenyzőnk lépett szőnyegre. Gyakorlata elején sajnos rontott, így újra kellett kezdenie azt. A végén Laufer Béla, edzője ennek ellenére mosolygósan köszöntötte a mi fiunkat: ez volt első olimpiája a KSI sportolójának. 14.300 lett a pontszáma.

Max Whitlock, a hazaiak tinisztárjának gyakorlata előtt nagy ováció következett: nem hibázott a fiú, át is vette a vezetést: 15.600 ponttal.

Az ötödik volt Berki Krisztián, aki a selejtezőt elizgulta, most ezt nem tehette meg. Kovács István nyugtatgatta is a gyakorlat előtt. Nem hibázott, nagy kő esett le mindannyiunk szívéről. Szólt is a “Ria, ria, Hungária” a lelátóról. A pontszáma végül 16.066 lett, magasan vette át a vezetést. (Smith eközben zenét hallgatott).

Az ukrán Nakonechny jött a sorban, ő is a végén rontott 14.766-tal zárt. Az orosz Belyavskij lendületes gyakorlata (14.733) után jött Louis Smith, rajta múlott, hogy aranyérem vagy ezüstérem kerül Berki Krisztián nyakába.

Ő sem hibázott, a döntés a bírók kezében volt: végül ugyanakkora pontszámot adtak Smithnek is, de mivel Berki Krisztián kivitelezése jobban sikerült, ő lett az olimpiai bajnok!

Eredmény – lólengés, olimpiai döntő
1. Berki Krisztián (magyar) 16.066
2. Louis Smith (brit) 16.066
3. Max Whitlock (brit) 15.600
…8. Hidvégi Vid (magyar) 14.300

Ajánlott videó

Olvasói sztorik