Sport

Bolt olimpiai rekorddal nyert

usain bolt (usain bolt, )
usain bolt (usain bolt, )

A jamaikai Usain Bolt megvédte a címét a férfiak 100 méteres síkfutásának döntőjében, a londoni olimpián.

Nem akármilyen nevek álltak rajthoz az atlétikai számok slágerversenyének, a férfiak 100 méteres síkfutásának döntőjében. Három jamaikai (Usain Bolt, Yohan Blake, Asafa Powell) és három amerikai (Justin Gatlin, Tyson Gay, Ryan Bailey) sztár mellé egy trinidadi (Richard Thompson) és egy holland (Churandy Martina) sprinter jutott be a fináléba.

Ugyan nem a címvédő Bolt futotta meg az elődöntőben a legjobb időt, azonban a jamaikai láthatóan visszavett a táv végére. Gatlin tudhatta magáénak a szombat legjobb idejét, ő 9.82-vel lett döntős, de a fináléban ugye már mindenki tiszta lappal indult.

A döntőben Gatlin kapta el a legjobban a rajtot, azonban Bolt a megszokott döcögős kezdése után ismét jól bírta a hajrát és olimpiai rekorddal, 9.63-al védte meg a címét, ráadásul tükörsimán. Blake lett a második (9.75), a dobogóra pedig Gatlin fért még fel (9.79).

A történelem során először fordulhatott volna elő, hogy egy olimpiai döntőben mind a nyolc versenyző 10 másodpercen belül futja le a távot, azonban Powell megsérült a verseny kétharmadánál, így ő 11.99 alatt ért be.

Eredmény – 100 méteres síkfutás, férfiak, döntő
1. Usain Bolt (jamaikai) 9.63 – olimpiai rekord
2. Yohan Blake (jamaikai) 9.75
3. Justin Gatlin (amerikai) 9.79
4. Tyson Gay (amerikai) 9.80
5. Ryan Bailey (amerikai) 9.88
6. Churandy Martina (holland) 9.94
7. Richard Thompson (trinidadi) 9.98
8. Asafa Powell (jamaikai) 11.99

Ajánlott videó

Olvasói sztorik