Sport

Filmsztárok és más hírességek ötkarikás kalandjai

johnny weissmüller (johnny weissmüller, )
johnny weissmüller (johnny weissmüller, )

Mit keresett volna Geena Davis a sydney-i olimpián? Kik azok a versenyzők, akik később a filmvásznon is megállták a helyüket? Érdekességek a nyári játékok történetéből.

Igazán példátlan eset lett volna, ha valóra tudja váltani álmát Geena Davis.

Az Oscar-díjas filmszínésznő nem elégedett meg a mozivásznon elért sikereivel, és íjászként is a csúcsra tört.

Geena Davis az amerikai íjászcsapat elődöntőse volt, bekerülhetett volna a 2000-ben Sydney-be utazók közé, végül 24. helye erre nem volt elég.


Geena Davis, az íjász (Fotó: cbc.ca)

Az ötszörös olimpiai bajnok Johnny Weissmüller a legismertebb fordított példa: a sportrajongók onnan ismerik a nevét, hogy neki sikerült először 1 percen belül teljesítenie a 100 méteres távot gyorsúszásban (Összehasonlításképpen Londonban Nathan Adrian 47.52-es idővel diadalmaskodott, ketten úsztak csak 1 percen kívül az előfutamok során).

Mégis az igazi áttörést az hozta, hogy kiválasztották Tarzan szerepére: 12-szer játszotta el az állatok közt felnövő vadembert, ezzel beírva magát a filmtörténelembe is.


A vadember, aki először úszta le a százat egy percen belül (Fotó: AFP)

Nemcsak a brit királyi család tagjai arattak sikert a nyári olimpiai játékok történetében, V.Olaf norvég király 1928-ban Amszterdamban még csak koronahercegként nyert vitorlázásban aranyérmet a 6 méteres hajóosztályban. Fia (V. Harald király) követte a családi hagyományokat, három olimpián is részt vett, szintén uralkodása előtt.

A vízreszállás a görög királyi családnak is bejött: 1960-ban Rómában sárkányhajó osztályban volt tagja az első helyezett legénységnek a későbbi II. Konstantin. 1964-ben koronázták meg, 1973-ig a görög királyság megdöntéséig uralkodott. A dán Nathalie zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg hercegnő a 2008-as pekingi játékokon díjlovaglásban csapatban lett bronzérmes.

Más hírességeknek is kijutott az olimpiai karrierből: dr. Benjamin Spock, aki nemzedékek tanácsadója lett a gyermeknevelésben, hála “Csecsemő- és gyermekgondozás” című könyvének aranyérmes sportoló volt. A gyermekorvos 1924-ben Párizsban állhatott a dobogó legfelső fokára az amerikai nyolcas evezős csapat tagjaként.

George S Patton amerikai tábornok részt vett 1912-ben Stockholmban az olimpián, a modern játékok történetében akkor először megrendezett öttusában versenyzett.


A japán származású súlyemelő, Harold Sakata mint Oddjob (Fotó: gonemovies.com)

James Bond is szerepelt a 2012-es londoni megnyitón, de nem ez az egyetlen szál, amivel kapcsolódik a híres ügynök a londoni olimpiákhoz. Az egyik legnagyobb sikert arató Bond -filmben, a Goldfingerben Oddjob szerepét az 1948-as ötkarikás játékokon súlyemelésben ezüstérmes sportolója Harold Sakata kapta meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik