Sport

Férfi váltónk döntős, de Gyurta, Kis és a nők nem

Gyurta Gergely (gyurta gergely, kis gergő, úszás, )
Gyurta Gergely (gyurta gergely, kis gergő, úszás, )

Az úszóknál ma az előfutamokban a két vegyesváltó, valamint Kis Gergő és Gyurta Gergely (1500 m gyors) volt érdekelt. A délelőtt végére kiderült, közülük egyedül a férfi-vegyesváltó örülhetett.

Az eredeti program szerint Dara Eszter lett volna ma reggel az első magyar úszó. Eszter a tervek szerint 50 gyorson állt volna rajtkőre, de visszalépett 4 x 100-as vegyes váltó miatt – ott szeretne a magyar négyes minél jobb eredményt elérni és döntőbe jutni.

Férfi 1500 selejtező:

A nap második selejtezőjét az férfi úszóverseny leghosszabb távján, 1500 méteres gyorsúszásban rendezték. 31 úszó nevezett erre a versenyszámra, és a selejtezőkből egyből a döntőbe lehetett jutni. Kis Gergő (400 gyorsban 6. Londonban) a második, Gyurta Gergely a harmadik uszamban kapott helyet.

Kis Gergő futamában végig az élbollyal haladt. 400-nál 3:56,52-es részideje volt, ami egy percen belüli százas átlag – kimondottan jó időt sejtetett. A következő 400 méteren visszavett Gergő a tempóból, visszaesett futamában az 5. helyre. 800-nál 8:02,85-ös részideje arról árulkodott, hogy vagy erősen kezdett vagy csak simán elfogyott erővel, minden esetre láthatóan nem bírta a kezdeti tempóját. Gergő egyre lassult, a 11. száz méter már 1:03,15 volt. Végül uszamában az 5. helyen (15:21,74) ért célba, messze, messze elmaradva élete legjobb idejétől, a tavalyi világbajnokságon úszott 14:45.66-os bődületes országos csúcsától és nem jutott döntőbe.

Gyurta Gergely is a döntőbejutás reményében ugrott vízbe a 3. selejtezőben. Kis Gergő gyenge úszását követően benne bíztunk mi is. Gyurta uszamában a 4-5. helyen haladt végig, kezdeti tempója15 perc körüli időre adott reményt. Ő ugyan tudta tartani saját tempóját és a 4. helyre is feljött, de végül 15:04,22-es idővel “csak” a 4. helyen csapott célba. Jobbat úszott, mint a debreceni Európa-bajnokságon, ami ott bronzérmet ért, de ez most nem volt elég a döntőhöz, ő is kiesett. Gyurta ideje viszont élete legjobbja, ami minden dicséretet megérdemel! Gyurta összesítésben a 12., Kis a 19. helyen végzett.

Ma ez valahogy nem ment. Volt jobb, lesz jobb mindkettőjüknek.

Női 4 x 100 vegyes selejtező:

A magyar váltó a Dara, Verrasztó, Jakabos, Sztankovics összetételben álltak rajtkőre a 16 négyest felvonultató versenyben. Innen kellett volna a legjobb nyolcba kerülni, de nem ment. Az uszamban utolsó, 8. helyen végzett kvartettünk, ráadásul rossz váltás miatt kis is zárták a magyar csapatot. Itt sem sikerült a döntő.

“A nagy igyekezetben, hogy villámrajtot vegyek, lehet, hogy én indultam el túl korán” – fogalmazott Jakabos. Dara ehhez hozzátette, ő úgy érezte, ő ugrott ki. Ezzel együtt vélhetően Jakabos hibázott, legalábbis a hivatalos eredményközlésben tőle kezdődően nem szerepel eredmény a magyar kvartett mellett.

Férfi 4 x 100 vegyes selejtező:

A férfiaknál szintén 16 nemzet kvalifikálta magát, a magyar négyes a Cseh, Gyurta, Pulai, Kozma összeállításban a második uszamban, a hatos pályán, a német és a francia kvartett között próbálta kiharcolni a döntőt.
Cseh kezdett háton és 50-nél vezetve 53:78-al a 4. helyen hozta be a váltót. Mellen következett Gyurta Dani, aki 150 után tartotta a negyedik helyet, sőt, tán kicsit közelebb is kerültünk a vezető hármashoz. Pulai Bence mellen visszaestünk az 5. helyre, majd Kozma Dominik visszahozta a 4. helyre a csapatot. 3:34,44-el végül összességében 7. helyen jutottunk az esti döntőbe! Este 800 m gyorson Kapás Boglárka is döntőzik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik