Sport

Kapás országos csúccsal hatodik lett

kapás boglárka (kapás boglárka, )
kapás boglárka (kapás boglárka, )

A női 800 méteres gyorsúszás döntőjében Kapás Boglárka remek versenyzéssel hatodik helyen ért célba, és megjavította az országos csúcsot.

Magyar szempontból a leginkább várt finálé pénteken a női 800 méteres gyorsúszás volt, ugyanis Kapás Boglárka is rajtkőre állt. A kezdés után világossá vált, hárman küzdenek meg az olimpiai aranyért: az amerikai Katie Ledecky, a brit Rebecca Adlington és – a rajt után úgy tűnt – adán Lotte Friis. Ők folyamatosan váltogatták a a sorrendet az élen, és szinte senki más nem tudott beleszólni a csatájukba. Kapás a hatodik, hetedik helyen haladt 300 méter után.

550 után egy valami változott. Az éremért folyó küzdelemben megjelent a spanyol Belmonte Garcia is, sőt, 650-nél már ő fordult harmadikként, megelőzve Friist. Sőt, 750-re már bőven a második pozícióban tempózott.

Végül a 15 éves Ledecky majdnem világcsúccsal nyerte meg a futamot Belmonte Garcia és Adlington előtt. Kapás Boglárka új országos csúccsal hatodik lett, de mindössze három század hiányzott az ötödik pozícióhoz.

“Nem vagyok csalódott, bár én még ennél is jobb időt szerettem volna” – nyilatkozta Kapás. “Helyezésben pedig a legutóbbi vb-n elért ötödik helyemet szerettem volna itt is megtartani. Anyukám itt van Londonban, tegnap találkoztunk, s ő azt mondta, büszke rám, hogy döntős vagyok, és élvezzem az úszást. Jól is éreztem magam, óriási dolog volt a bemutatásunkat kísérő hangzavar, örülök, hogy olimpiai döntőben szerepelhettem.”

Eredmény – női 800 méteres gyorsúszás, döntő
1. Katie Ledecky (amerikai) 8:14.63
2. Mireia Belmonte Garcia (spanyol) 8:18.76
3. Rebecca Adlington (brit) 8:20.32
…6. Kapás Boglárka 8:23.89

200 méteres női hátúszás

A döntőbe a második legjobb idővel kvalifikáló Missy Fanklin remekül kezdett, és már 100 méter után világcsúcs-részidőn belül úszott. Az utolsó 50-re már több mint egy testhossz előnyt szerzett a második Zueva előtt, és elképesztő idővel, 2:04.06-tal megnyerte a számot.

Ráadásul ezzel az eredménnyel közel egy másodperccel megdöntötte Kirsty Coventry 2009-es világcsúcsát. A zimbabwei úszónő egyébként a hatodik pozícióban végzett a pénteki döntőben.

100 méteres férfi pillangó

Nem kisebb nevek alkották a legjobb nyolc mezőnyét, mint Phelps, Le Clos vagy Cavic. Ráadásul a világranglistán pont ez az első három sorrendje, így komoly csatára számíthattunk.

Az előzetes várakozásoknak eleget téve, a szerb Cavic fordult elsőként, de szinte azonnal megelőzte a német Deibler. Phelps végül begyújtotta a rakétákat az utolsó 25-ön, és magabiztosan verte a mezőnyt. Mögötte holtversenyben a dél-afrikai Le Clos és az orosz Korotyshkin végzett. Milorad Cavic pedig csak negyedik lett. Phelps 17. aranyérmét több száz, talán több ezer amerikai szurkolta ki az Aquastic Centerben, és köztük ott volt az elképesztő rekordot megdöntő kosárlabda-válogatott oszlopos tagja, LeBron James is, ugyanis a Facebookon közzétett egy fotót, amin épp az úszódöntőket figyeli.

50 méteres férfi gyorsúszás

A leggyorsabb számban Cullen Jonestól, vagy a címvédő Cesar Cielótól várta mindenki az aranyat, ám óriási meglepetésre, az utolsó karcsapások alatt hihetetlenül felgyorsuló Florent Manaudou 21.34-es idővel állva hagyta a mezőnyt.

50 méteres női gyorsúszás

A hölgyeknél még csak az elődöntőket rendezték: a holland Marleen Veldhuis nyerte az első futamot 24.50 másodperccel, mögötte a német Britta Steffen végzett. A harmadik legjobb időt a bahamai Arianna Vanderpool-Wallace érte el.

A második futamban ott volt a 100-as táv olimpiai bajnoka, a holland Ranomi Kromowidjojo fél testhosszal verte a mezőnyt. Mögötte Herasimenia és Halsall jött be.

A szombati fináléba jutott legjobb nyolc sorrendje: Kromowidjojo, Herasimenia, Veldhuis, Steffen, Halsall, Vanderpool-Wallace, Hardy, Alshammar.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik