Sport

Kapás a döntőben, Takács és Pulai elődöntős

kapás boglárka (kapás boglárka, )
kapás boglárka (kapás boglárka, )

Kapás Boglárka a hatodik helyen jutott be a női 800 méteres gyorsúszás döntőjébe a londoni olimpián. A férfiak 50 méteres gyorsúszószámában induló Takács Krisztián a 14. helyen bejutott az elődöntőbe, 100 méteres pillangón Pulai Bence a 12. helyen lett elődöntős.

Ha délelőtt, akkor úszás és magyarok. A férfi 50 méteres gyorsúszás előfutamai során csobbantak először vízbe a főszereplők, köztük Takács Krisztiánnal is. Honfitársunk a hatos futamban szerepelt és ugyan kicsit rosszul kezdett, 22.19-cel így is a negyedik lett a hatodik körben.

A hetedik futamban négyen, a nyolcadikban hatan úsztak jobbat, mint Takács, aki így a 14. helyen jutott be az esti elődöntőkbe. A brazil Cesar Cielo, a szám egyeduralkodója “csak” a második helyen jutott tovább, beelőzte őt George Richard Bovell Trinidad és Tobago színeiben, ő 21.77-et úszott. A hetedik helyen hármas, a tizenegyediken kettős holtverseny alakult ki. Az elődöntőket 20.30-tól rendezik.

“Az első lépés megvan, továbbjutottam a selejtezőből a 16-ba, ami rendre a legnehezebb a reggel miatt, ettől tartok mindig a legjobban. A tavalyi, sanghaji vb-n, ahol döntőt úszhattam, 22.15-tel kezdtem, most 22.19-cel. Ha a folytatás is hasonló lesz, vagyis a textilruhás országos csúcsom, a 21.97 közelében érek célba, esetleg sikerülne azt megjavítanom, a nyolc közé is bekerülhetnék. Az már nagyon szép lenne…” – mondta Takács.

A következő szám a hölgyek 800 méteres gyorsúszása volt, Risztov Éváért és Kapás Boglárkáért szoríthattunk. Risztov a harmadik futamban úszott, ott az ötödik helyen végzett, amivel nem jutott ugyan döntőbe (13. lett), de legalább élesben is belekóstolhatott a londoni olimpia ízébe.

“Nagyon jól sikerült ez a 800, délelőtt még egyszer sem úsztam ennyire jó időt. A döntőhöz ez is kevés ugyan, de különösebben nem készültem erre a számra. A lelkiismeretem tiszta, elégedett vagyok. Mától pedig készülök a jövő heti nagy megméretésre, a 10 kilométerre a nyíltvízi úszók között” – így Risztov.

Az ifjúsági olimpiai bajnok Kapás a negyedik futamban indult, a többi közt a dán Lotte Friis és a francia Coralie Balmy is ebben úszott. A dán toronymagasan lett az első, utána következett Kapás a sorban, aki nagy hajrával és jó benyúlóval zárt. Még nyolcan úsztak a következő futamban, ám itt csak ketten voltak jobbak Kapásnál, aki 8:26.43-al, holtversenyben a hatodik helyen jutott be a döntőbe. A finálét péntek este 20.45-től rendezik.

“Könnyedén úsztam, jólesett, vártam már nagyon, hogy újból versenyezhessek, mert a 400 gyors inkább csak a bemelegítésre volt jó. A debreceni Eb-n délután úsztam ennyire jól, így a döntőben még tovább javulhatok” – mondta Kapás.

A délelőtt zárása a férfiak 100 méteres pillangója volt, melyben Pulai Bence indult. Honfitársunk masszív nyolcasban indult, ehhez képest remek második 50 méterének köszönhetően megnyerte futamát. 52.19-es ideje egyéni legjobbja, 12. helyen jutott be a döntőbe. A dél-afrikai Chad le Clos kvalifikációja sikerült a legjobban, a második legjobb eredményt pedig az álmosan kezdő, de nagyot hajrázó Michael Phelps érte el.

“Örültem a futamgyőzelmemnek és az időmnek egyaránt, pláne, hogy nagy nevek voltak a mezőnyben. Voltak hibák is persze, például a fordulómnál, de összességében elégedett vagyok, a hajrám is nagyon jól sikerült, és 37 századot javítottam eddigi legjobbamon. A 16 között még nehezebb lesz, de mindent megpróbálok ott is, a célom, hogy este 52 másodpercen belül érjek célba” – összegzett Pulai.

Szekeres Dorina a 35. helyen végzett 200 méteres hátúszásban. A magyar versenyző az első futamban szerepelt, ahol 2:18.16 perces idővel a negyedik lett. A legjobb idővel, 2:07.54-gyel az amerikai Missy Franklin jutott az elődöntőbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik