Sport

Nehéz volt, de pólósaink legyőzték a románokat

vízilabda-magyar-román (ingyenes, )
vízilabda-magyar-román (ingyenes, )

Férfivízilabda-válogattunk 17-15-re nyert Románia ellen, így a Kemény-legények begyűjtötték első győzelmüket az olimpián.

Nagyon kellett már az első siker férfi pólósainknak, ugyanis Kásásék a nyitókörben kikaptak a szerbektől, majd a következő fordulóban Montenegró ellen is elbuktuk a meccset.

Így a románok ellen javíthattunk, de azt azért tudni lehetett, hogy szomszédaink nem lesznek könnyű ellenfelek, és ez be is bizonyosodott csütörtökön a medencében, ugyanis Kádár révén a románok szerezték meg a vezetést rögtön az első percben.

Erre remekül válaszolt a magyar csapat, mivel a Kásás, Biros, Hosnyánszky trió vezérletével fordítottunk 3-1-re, majd mielőtt nagyon örülhettünk volna a vezetésnek – az előző két meccsen egyszer sem volt nálunk az előny -, az ellenfél rögtön kiegyenlített.

Madaras Norbert duplája zárta az első negyedet, majd a következő etap kezdésekor mégegyszer betalált, így 6-3 állt az eredményjelzőn a mi javunkra. A román csapat nem tört meg, hanem felzárkóztak, és 6-6-ra, majd 7-7-re, végül 9-9-re alakították az eredményt.

A szünetben volt mit helyreraknia a fejekben Kemény Dénes szövetségi kapitánynak, ugyanis hiába voltunk eredményesek a támadásokban, hátul nem ment a játék, és sokszor kapitulált a védelmünk.

Ezek a hibák eltűntek a harmadik és negyedik negyedben, ráadásul a románok is elfáradtak. Ezt kihasználva szépen lassan megléptünk, és gólról gólra növeltük az előnyünket: Varga Tamás ötméterese után 14-11 volt az állás.

A záró etapban megráztuk magunkat, Kiss Gergő, Hosnyánszky és Madaras góljaival eljutottunk 17 találatig, miközben a románok csak kapaszkodtak, végül két góllal, 17-15-re diadalmaskodtunk.

A következő körben, szombaton a házigazda britek ellen javíthatunk a mérlegünkön.

“Sokkal nehezebb mérkőzés volt annál, mint amilyennek mások gondolták, de olyan nehéz volt, mint amilyennek mi gondoltuk. Azért, mert az első félidőben kaotikus volt a védekezésünk, amit túlvariáltunk, s a legjobb szándékunk ellenére idétlen, védőkről bepattanó gólokat kaptunk” – nyilatkozta Kemény Dénes.

“Nagyon jól küzdöttünk, minden elismerésem a csapatomnak. A 15 gól, amennyit lőttünk, nagy dolog egy olyan válogatott ellen, mint a magyar. Montenegró ellen még megpróbáljuk, nekünk nincs vesztenivalónk ezen az olimpián” – értékelte a mérkőzést Kovács István, a román válogatott szövetségi kapitánya.

Vízilabda, B csoport, 3. forduló
Románia – Magyarország 15-17 (4-5, 5-4, 2-5, 4-3)
A magyar góldobók:
Madaras 5, Biros 3, Hosnyánszky 3, Szívós 2, Kiss 2, Kásás 1, Varga 1.

A Sport24 élő, szöveges közvetítésben számolt be a mérkőzésről.

Vége a mérkőzésnek, 17-15-re nyerünk, igaz a játékunkkal még mindig nem lehetünk elégedettek.

4. NEGYED

8. PERC: Időt kérnek a románok. Kiállítanak tőlünk a bírók, így az utolsó 25 másodpercben emberelőnyben támadhatnak a románok. Negrean még a végén gólt lő, de ez már semmit sem számít.

7. PERC: Kásás kihagyja a ziccert, de most már ez is belefér. A kapunk előtt Szécsi véd.

6. PERC: Ott a 17. is! Madaras Norbert szépen pattintotta be a lasztit. Most már megvan ez a meccs, megnyugodhatunk. Ennek ellenére Matei másodszor is beköszön (14-17).

5. PERC: Ezaz! Hosnyánszky remekül akasztotta a labdát a kapuba. Már 16 gólnál tartunk.

4. PERC: Varga Tamás kipontozódott, a románok emberelőnyben adogatnak. Az eredménye: Matei gólt lő, már csak kettő közte.

3. PERC: Diagonu volt ezúttal a román gólszerző. Háromgólos különbség, és már csak 5 és fél perc hátra.

2. PERC: Már 11-15!! Kiss Gergő használta ki az emberelőnyt! Most már megnyugtató az előnyünk, csak tartani kellene.

1. PERC: Kásás megint elhozta a labdát. Még van tíz másodperc emberelőnyünk, így Kemény Dénes időt kért. A kiállítás letelt, Biros pedig csak a kapufát találta el.

Az utolsó negyed következik, 11-14 az állás a javunkra.

3. NEGYED

8. PERC: Szécsi bravúrja kellett ahhoz, hogy megmaradjon a három közte. Pontatlanok a románok.

7. PERC: Ötméterest kaptunk! Varga Tamás magabiztosan értékesítette! Sokkal jobban játszunk mint az első félidőben, 14-11-re megyünk.

6. PERC: Veszett fejsze nyele… Kettős emberelőnyben támadhattak a románok, persze gólt is szereztek. Diaconu megszerzi a 11. román találatot.

5. PERC: Biros Péter legalább hétméterről bikázza a labdát Stoenescu feje mellé! 10-13 nekünk! A románok nem tudtak zárkózni, Georgescu ugyanis Szécsibe lőtt.

4. PERC: Szécsi védi Busila löketét. Nagyon kellenek a bravúrok… Ráadásul a románok bőven fölélövik, így ha sikerülne gól lőnünk, hárommal elmehetnénk.

3. PERC: Varga Dánielt szórták ki a bírók, majd Cosmin Radu kivarrta a pipát. Szécsi – a félidőben váltott kapusposzton Kemény Dénes – nem tudott hárítani (10-11). A kettőt közte Szívós állítja vissza.

2. PERC: Lelopjuk a románok kezéről a labdát. Kásás megindul, majd Madaras elé tálal, végül a hálóban landol a játékszer. Újra kettővel vezetünk!!!

1. PERC: Kásás hozta el a labdát a ráúszásnál. Messziről lőtt, de Stoenescu védett. Újra támadhattunk, újra Kásás lövés, újra Stoenescdu védés. Végül emberelőnyből csak megvan a gól, Biros Péter révén (9-10).

Vége az első félidőnek, egyelőre 9-9 az állás. Nem játszunk jól, és ez aggasztó.

2. NEGYED

8. PERC: Szívóóóóóós!!! Mekkora gól!!! Egy rövid passzt kapott, majd miután hátranézett, lábbal varázsolta maga elé a játékszert, majd háttal behúzta a kapuba azt. Parádés találattal ismét előnyben vagyunk. 9 másodperc volt már csak hátra, amikor Ghiban újra betalál.

7. PERC: Újra egál… 7-7, Busila találatával. Ez bosszantó. Ezaz!!! Emberelőnyben Hosnyánszky eredményes. Bravó! 7-8, újra vezetünk. De csak eddig… Ez gyors volt, Busila újra mattolja Nagy Viktort, megint egyenlő.

6. PERC: Elveszítik a románok a labdát, így támadhatunk. Megtesszük mi is ugyanezt a másik oldalon. Közben időkérés, így mindkét félnek van ideje összeszedni a gondolatait.

5. PERC: Kiss Gergő!!! Iszonyatos erővel zúdította a labdát a kapuba!!! Újra vezetünk a meccsen, de az előnyünket jó lenne megtartani. Még egy botlás már nem férne bele.

4. PERC: Kádár teljesen üresen kapta a labdát, és kiegyenlített. Érthetetlen, hogy hagytuk ennyire egyedül a kapu előtt.

3. PERC: Diaconu próbálkozott, de a remek védekezésnek köszönhetően – emberhátrányban – megszereztük a labdát.

2. PERC: Megint zárkóznak a románok. Ghiban a blokkok alatt pattintotta el a labdát.

1. PERC: Miénk a labda ismét. Emberelőnyben támadhattunk, végigjárattuk a labdát, majd Madaras Norbert remekül bombázott a kapuba (4-6).

Vége az első etapnak, és 5-4-re vezetünk!

1. NEGYED

8. PERC: Újra kettő közte, újra Madaras! Remek találat távolról, még a kapufa is nekünk segített! (3-5) Szívós kiállítása után adogattak a románok, majd hosszas lóbálás után Busila a léc alá ragasztotta a labdát.

7. PERC: Nagy Viktor véd parádésan!

6. PERC: Vezetünk ismét. Emberelőnyös szituációban Madaras Norbert volt a befejező (3-4).

5. PERC: Szépítenek a románok, igaz, emberhátrányban védekeztünk. Ezt használta ki Tiberiu Negrean (2-3). Sajnos kapunk mégegyet, egy percen belül már a másodikat… Elveszíttük a játékszert elöl, majd Alexandru Ghiban nem kegyelmezett (3-3).

4. PERC: Már 1-3!!! Centerben szabálytalankodtak a románok, így a bírók ötméterest ítéltek a javunkra. Hosnyánszky vállalkozott, és remekül célzott!

3. PERC: Már vezetünk! Emberelőnyben Biros lőtt, de a kapusról kijött a labda, majd egy rövid adogatás után Kásás remekül passzolt Biros elé, aki ebben a fontos szituációban nem hibázott, így már 2-1 az állás a mi javunkra!

2. PERC: Kásás!!! 1-1!!! Hárai passzát értékesíti!

1. PERC: Mi nyertük az első ráúszást, azonban elveszítettük a labdát. A hiba megbosszulta magát, vezetnek a románok: Kalman Kadar volt a románok gólszerzője (1-0), a blokkról vágódik a labda Nagy Viktor kapujába.

Hamarosan kezdődik a találkozó, a fiúk már a medencében vannak!

Előzetes: Pólósaink nem kezdték valami fényesen az ötkarikás játékokat, mivel nyitásként a szerbektől, majd a második körben Montenegrótól is vereséget szenvedtek. Így a soron következő, és jóval könnyebnek ígérkező románok elleni találkozón Kemény Dénes legénységének csak egy cél lebeghet a szeme előtt: mindáron nyerni.

Persze nem kell pánikba esni a két vereség miatt, ugyanis a csoportokból az első négy-négy helyezett léphet tovább az egyenes kieséses szakaszba.

Azonban először déli szomszédainkra kell figyelni, ugyanis papíron hiába gyengébb ellenfél Románia, könnyen borsot törthetnek a nagycsapatok orra alá. Válogatottjukat az a Kovács István vezeti, aki évtizeden keresztül irányította az UTE együttesét, és számos sikert ért el vele.

A románokkal idén háromszor meccseltünk, és mindhárom találkozót megnyertük, így a papírforma mellettünk szól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik